BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Generációváltás a magyar vállalkozásoknál, avagy most érdemes céget, vállalkozást vásárolni?

A kilencvenes években alapított családi vállalkozások jelentős része nagykorúvá vált, és most jut el oda, hogy az alapítók átadják a stafétát a következő generációnak.

Közel 30 év telt el a rendszerváltozás óta. A kilencvenes években alapított családi vállalkozások jelentős része nagykorúvá vált és most jut el oda, hogy az alapítók átadják a stafétát a következő generációnak. A Budapesti Gazdasági Egyetem Budapest LAB nevű csoportja által 2017-ben végzett kutatás szerint

körülbelül 3000-re tehető azon magyar családi vállalkozások száma, amelyeknél az utódlás a közelmúltban zajlott le vagy 5 éven belül esedékes.

A generációváltás azonban számos buktatóval jár még akkor is, ha egyébként a családban akad a vezetői posztra alkalmas jelölt. Ráadásul a vállalkozások jelentős számánál még a következő generációs vezető-utód is hiányzik (személyi, szakmai alkalmatlanság miatt vagy egyéb okokból). A KKV szektorban működő családi vállalkozásoknak csak kis része jutott el arra a szervezeti szintre, hogy ún. „professzionális menedzsmentet” alkalmazzon, függetlenítve ezzel az alapító személyét a vállalkozás működésétől. A legtöbb ilyen vállalkozásban a mai napig az alapítóé az utolsó szó, az egyszemélyi döntés és ez bizony a vállalkozás működése szempontjából időzített bomba lehet.

Fotó: Shutterstock

A generációváltással szembenéző KKV-k egyik lehetősége, hogy idejekorán elkezdik kinevelni a megfelelő utódot (akár családon belül, akár családon kívül), vagy lehetséges utód hiányában a céget idejében értékesítik, eladják külső befektetőknek.

Sajnos Magyarországon még mindig tartja magát az a tévhit, hogy ha egy vállalkozást eladásra kínálnak, akkor az biztosan veszteséges, de legalábbis valamilyen probléma van vele. Ezt a tévhitet erősítik a gyakran a könyvelőkön keresztül, 1 forintért eladásra kínált, nem működő, kiürített kft-k is. Nem segít az sem, hogy igazából eddig nem volt egyetlen olyan fórum sem, ahol működő vállalkozások eladói és vevő egymásra találtak volna.

Ezt a hiányt pótolja most az assisto.hu webportál, melyet tulajdonosai azzal a kifejezett céllal hoztak létre, hogy piacképes, működő eladó vállalkozások eladói, és a potenciális vevők, befektetők egymásra találjanak.

Jó időzítéssel az utódlásra érett vállalkozások, cégek tulajdonosai a megfelelő vevőn/befektetőn keresztül nemcsak biztosíthatják vállalkozásuk jövőjét, de friss szemlélet és tőke bevonásával, innovációs fejlesztésekkel új lendületet is adhatnak neki.

Ráadásul eladóként az üzletrész részbeni vagy teljes értékesítésből – a vállalkozás értéke fényében – tisztességes bevételre is szert tehetnek.

Egy működő vállalkozás tulajdonának megszerzése azonban a befektetői oldal számára is számos előnyt kínál. Különösen a multinacionális cégeknél kinevelt pénzügyi és szakmai menedzserek vagy pénzügyi cégek szakemberei számára lehet előnyös egy működő vállalkozás megszerzése és felfejlesztése, amivel a befektetett pénzüket megsokszorozhatják. Másfelől hasonló tevékenységet folytató vállalkozások számára bővülési lehetőséget jelenthet egy konkurens vállalkozás megszerzése.

Egy azonban biztos: a KKV-k generációváltása néhány éven belül így vagy úgy befejeződik és a legközelebbi hasonló lehetőségre legalább 20 évet várni kell. Aki tehát a legjobb eladó magyar kis- és középvállalkozásokban szeretne tulajdont szerezni vagy azokban befektetni, annak most kell lépnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.