BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rengetegen belevágnának a takarékoskodásba

Az állami támogatásként működő, évente akár 150 ezer forintos adó-visszatérítésnek nagy szerepe van abban, hogy az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő kasszák tagjai kiugró mértékben növelték befizetéseiket. Az érintett önkéntes nyugdíjpénztáraknál a tagi befizetések 17 százalékkal közel 29 milliárd forintra, az egészségpénztáraknál 26 százalékkal több mint 10 milliárd forintra nőttek – mondta a VG.hu-nak dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke. Ugyanakkor a munkáltatói befizetésekre is nagy szükség van, mert sokak csak így kezdenék meg a takarékoskodást.

Az idén is jó eredményekkel rukkoltak elő az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével együttműködő kasszák.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál a teljes vagyon 1300 milliárd forintra gyarapodott, ami 4,6 százalékos emelkedésnek felel meg éves szinten.

Jól mutatja a növekedést az egy pénztártagra jutó átlagos vagyon alakulása is, ez 5 százalékkal 1,2 millió forint fölé nőtt. Az egészségpénztárak pedig az első félév során 4,7 millió esetben fizették a tagok által igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, összesen 23 milliárd forint értékben. Előbbi 47, utóbbi pedig 29 százalékos növekedésnek felel meg.

Dr. Kravalik Gábor az eredményeket értékelve a VG.hu-nak azt mondta,

továbbra is jól teljesítenek a Pénztárszövetséghez tartozó kasszák a tagok pedig nagyon megbíznak bennük.

Ez pedig abból derül ki, hogy köszönhetően az évente akár 150 ezer forintos adó-visszatérítésnek, lényegében állami támogatásnak, az egyéni befizetések kiemelkedő mértékben nőttek. Az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai 28,8 milliárd forintot fizettek be egyénileg, 16,8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az egészségpénztári tagok pedig 26 százalékkal több mint 10 milliárdra növelték a befizetéseiket. Dr. Kravalik Gábor azonban rámutatott arra, hogy bár az egyéni befizetések jól alakulnak, a munkáltatói befizetéseknél kedvezőtlenebb a helyzet, még akkor is, ha a korábbi év negatív trendjével szemben az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az idén növekedés volt. Az egészségpénztáraknál viszont csökkentek a vállalati befizetések.

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke
Fotó: VG

Arra a kérdésre, hogy miért fontos a munkáltatók jelentősebb szerepvállalása dr. Kravalik Gábor a Pénztárszövetség legfrissebb felmérését idézte. A jelenleg önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező alkalmazottak 71 százaléka 16-40 ezer forintra növelnél havi befizetéseit a legjellemzőbb 5-10 ezer forintról, ha a munkáltatótól kiegészítést kapna. A pénztári tagsággal nem rendelkező alkalmazottaknak pedig a fele lépne be egy kasszába és kezdené meg a takarékosodást, ha ebben segítené őt a munkaadója. Dr. Kravalik Gábor szerint ezért lenne kiemelten fontos, a munkáltatók nagyobb szerepvállalása.

A Pénztárszövetség bízik abban, hogy rövidesen elkészült egy olyan szabályozás, amely megfelelő ösztönzést ad a munkáltatóknak a dolgozók pénztári tagságának támogatásához. Ebben az esetben akár 2 millió olyan munkaviszonnyal rendelkező ember vághat bele a takarékoskodásba, akik egyelőre nem léptek be valamelyik kasszába.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéről további információ: www.penztar-szovetseg.hu

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.