BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lássunk tisztán, ha a befektetéseinkről van szó!

Amikor pénzügyi szolgáltatót választunk, egy olyan partneri kapcsolatba lépünk, amelynek alapja a bizalom. A körültekintés és a tisztánlátás igénye azonban akkor is alapkövetelmény, amikor egy befektetési döntés előtt állunk.

Sokan és sokféle módon fektetjük be megtakarított pénzünket. Gyakran egy fél élet munkája áll egy befektetésre szánt összeg mögött, és csak annyi a célunk vele, hogy alacsonyabb hozam mellett, de viszonylagos biztonságban tudhassuk. Előfordulhat persze olyan is, hogy előre nem kalkulált, extra bevételhez jutunk, amelyet szeretnénk egy akár kockázatosabbnak tűnő, de magasabb hozamot ígérő befektetési alapban fialtatni. Akárhogy is, mielőtt arról döntünk, milyen módon fektessük be pénzünket, érdemes tájékozódnunk nem csak az elérhető befektetési formákról, a kínált hozamról vagy a kapcsolódó adózási tudnivalókról, hanem magáról a befektetési lehetőséget kínáló szervezetről is.

A szokatlanul magas hozam gyakran önmagában is felkelti a befektetők figyelmét, ám a gyakorlottabbak tudhatják, hogy a gyors meggazdagodás ígéretét sosem adják ingyen.

A kockázat nagysága és a hozam mértéke kéz a kézben jár, magából a befektetési formából adódik, ezért különösen gyanús lehet, ha valamilyen szervezet bombabiztos ajánlattal, a piaci átlagnál jóval magasabb megtérüléssel kecsegteti ügyfeleit. Kulcsfontosságú ezért, hogy mielőtt befektetési döntést hozunk, megismerjük a választott szolgáltatót és objektív információkkal rendelkezzünk megbízhatóságáról. A pénzpiac felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank online intézménykeresője minden olyan pénzügyi szolgáltató adatát tartalmazza, amely Magyarország területén jogosult befektetéseket kezelni. Az intézménykeresővel kilistázhatók azok a pénzügyi szolgáltatók, akikkel kapcsolatban a magyar jegybank vagy valamely más külföldi hatóság figyelmeztetést adott ki és ezért nem feltétlenül alkalmasak arra, hogy befektetési céljaink elérésében partnerünk legyenek.

Legyen szó csak néhány piaci részvényről vagy akár egy összetettebb kötvényportfólióról, befektetéseink nagy részét ma már értékpapírszámlán keresztül intézzük. Az ügyfelek többsége kizárólag a bankjától vagy befektetési szolgáltatójától kapott tájékoztatók alapján értesül arról, hogyan alakul a számlákon elhelyezett pénzösszegek sorsa.

Tudatos befektetőként azonban a tisztánlátásunkat segítheti, ha időről-időre magunk is ellenőrizzük, hogy a bank, illetve a befektetési szolgáltató számunkra megküldött adatai megegyeznek-e a jegybank által nyilvántartott adatokkal.

Ebben van segítségünkre az ÉSZLA, vagyis a Magyar Nemzeti Bank értékpapírszámla-lekérdező alkalmazása, amelynek segítségével összevethetjük a szolgáltatónk adatait azokkal az adatokkal, amelyeket az a jegybank felé kötelezően lejelentett. Így átlátható képet kaphatunk arról, hogy az értékpapírszámlánkon kezelt befektetésünk milyen állapotban van és ha eltérést tapasztalunk, a szolgáltatónál tájékozódhatunk az eltérés okáról.

Lásson Ön is tisztán, ha a befektetéséről van szó! Már a befektetési döntés meghozatala előtt tájékozódjon választott pénzügyi szolgáltatójáról az MNB intézménykeresőjével, értékpapírszámlán vezetett befektetését pedig kövesse figyelemmel az ÉSZLA-n keresztül!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.