BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindenki megnézheti, mit kell tennie, hogy gondtalan nyugdíjas évek elé nézzen!

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége elindította új kalkulátorát a www.nyugdijkalkulalo.hu oldalon.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége elindította új kalkulátorát a www.nyugdijkalkulalo.hu oldalon, ahol bárki megbecsülheti, ha önkéntes pénztárak segítségével takarít meg mennyi pénzt halmozhat fel a nyugdíjba vonulásáig, vagy mekkora havi megtakarítás szükséges a nyugodt nyugdíjas évekhez. A kalkulátor azért is különleges, mert nem csak a nominális összegre ad becslést, hanem az inflációval korrigált, reálértéket is megmutatja. A kalkulátort az az igény hívta életre, hogy a lakosság egyre tudatosabb és a jövőre való felkészülés fontossága várhatóan évről-évre még egyértelműbb, gyakorlatilag alapvető lesz a következő években. Takarékoskodni pedig a Pénztárszövetség szerint nem csak a nyugdíjra, hanem az egészségre is érdemes, különösen a pénztári megtakarításhoz járó állami támogatás miatt. Ma, bár a munkavállalók nagyon számítanak a munkaadókra, már nem feltétlenül várnak rájuk, hanem a saját kezükbe veszik az irányítást.

Élénkülést mutat az öngondoskodási piac, miután egyre többen igyekeznek takarékoskodni a későbbiekre. Ezt az is segíti, hogy sok háztartás pénzügyi helyzete a bérek emelkedése miatt javult. A jövőjükre tudatosan készülő embereknek nyújt nagyon komoly segítséget az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) új, könnyen kezelhető és hasznos, online elérhető megoldása, a www.nyugdijkalkulalo.hu oldalon elérhető kalkulátor. Ez becslést ad mindenkinek arra, hogy a havi megtakarítás összegétől és az életkortól függően ki mennyi pénzt halmozhat(na) fel a nyugdíjba vonulásig. A Pénztárszövetség kalkulátora azért is hiánypótló, mert nominális összeg mellett az inflációs hatással korrigált összegre is becslést ad.

A legfontosabb, hogy mindenkinek érdemes a lehető legkorábban megkezdenie a takarékoskodást a pénztárakon keresztül. A www.nyugdijkalkulalo.hu szerint egy most 30 éves fiatal havonta 20 ezer forintot befizet önkéntes pénztári számlájára , jelenértéken akár 32 millió forintra tehet szert. Amennyiben ugyanezt az összeget valaki 25 évesen kezdi el felhalmozni, jelenértéken közel 45 millió forintot kaphat a nyugdíjas évei kezdetén.

Dr. Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke elmondta:

Fontos segítséget ad a most elindított nyugdíjkalkulátor azoknak, akik a pénztárakon keresztül szeretnének takarékoskodni a jövőjükre.

Hozzáfűzte, az öngondoskodás nem csak a nyugdíjról szól, hanem az egészségről is. Az egészség megőrzésére pedig egészségpénztárakon keresztül érdemes takarékoskodni. A pénztári megtakarítások nagyon komoly előnye az állami támogatás a befizetések után 20 százalékos, évente akár 150 ezer forintos adókedvezmény formájában.

A Pénztárszövetség kiemelten kezeli a pénzügyi tudatosság idejekorán történő megismertetését a fiatalokkal: a szervezet szeretné, hogy minél fiatalabb korban sajátítsuk el az öngondoskodás, a takarékoskodás, jövőtervezés, pénzügyi ismeretek fontosságát. Ennek érdekében a Pénztárszövetség idén egy kifejezetten a középiskolásokat megszólító pénzügyi tudatossági, öngondoskodást fókuszba helyező játékot, félmillió forint összdíjazású versenyt is meghirdetett Pénzmesterek címen, melynek az MNB alelnöke, Dr. Windisch László a védnöke.

Dr. Kravalik Gábor elmondta azt is, a váratlan, vagy jövőbeni nehéz helyzetekre való felkészülést nem lehet elég fiatalon elkezdeni, a legjobb pedig, ha ez megszokássá, automatizmussá válik. „Azt tapasztaljuk, hogy ezt az egyszerű tényt egyre többen ismerik fel. A kalkulátort a pénztári megtakarítók igényei és az öngondoskodás iránti kereslet felfutása miatt hozta létre a Pénztárszövetség” – tette hozzá.

A pénztári szakértők kiemelik, hogy a cafeteriarendszer alapjaiban változott meg, de a munkáltatóknak továbbra is érdemes számolniuk a pénztári megtakarításhoz, a bérnél összességében kedvezőbb adókörnyezetben nyújtható hozzájárulással, ez ugyanis fontos és hatékony megoldás. Dr. Kravalik Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy ha azt tapasztaljuk, hogy munkáltatónk a változásokra tekintettel esetleg nem, vagy a nem a korábbi szinten támogatja az előtakarékosságunkat, akkor vegyük kezünkbe mi – akár teljes egészében – a megtakarításunkat, használjuk ki az ehhez igénybe vehető állami támogatást, legyünk még tudatosabbak „ahogy nagy örömmel egyre több embernél tapasztalhatjuk, hiszen a ma megtakarítása jelentős különbséget jelenthet a jövőnk életszínvonalában”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.