BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még mindig a főváros belső kerületei a legélhetőbbek

A foglalkoztatottságnál döntő az adott település mérete.

Továbbra is egyes budapesti kerületek vezetik a legélhetőbb magyarországi városok rangsorát, amelyet az Otthon Centrum készített el. A lista összeállításához a cég elemzői megvizsgálták a 25 ezer főnél népesebb magyar városok oktatásra, egészségügyi ellátásra, munkahelyekre, foglalkoztatásra vonatkozó adatait, valamint a Központi Statisztikai Hivatal által publikált mutatószámokat, és ennek alapján állították fel a városok sorrendjét. Az Otthon Centrum elemzői az így felállított rangsort tovább árnyalták a cég saját lakáspiaci tranzakciós tapasztalataival.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az

idén is kedvezőbb értékek jellemzik a főváros belső kerületeit, kedvezőtlenebbeket a kisebb vidéki városokat és egyes külső pesti kerületek kaptak. Az agglomeráció és a vidéki megyeszékhelyek a középmezőnyben helyezkednek el.

A foglalkoztatottság, az egészségügyi ellátás és az oktatás mutatói a város méretének növekedésével arányosan kedvezőbbek, míg a kisebb városok és a főváros belvárosi kerületei a munkába járás időtartamában végeztek az élen.

Fotó: Shutterstock

A ranglista első hat helyén a tavalyi adatokhoz képest nincs lényegi elmozdulás:

az élhetőségi lista első két helyezettje az I. és az V. kerület 84 és 82 százalékos értékkel.

A két kerület a legtöbb mutatóban kiemelkedő, egyedül az oda vándorlók népességre vetített számában mondható átlagosnak. Az I. és az V. kerületet az élmezőnyben a pesti belváros további kerületei követik (VI., VII., IX., XIII.), valamint a budai kerületek közül kettő (II. és a XII.) a maguk 61–70 százalékos eredményével.

Vidéken Veszprém és Eger értékei a legjobbak (67, 61 százalék), ennek elsődleges oka, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.