BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Küszöbön a rozsdaövezeti lakásépítés

Többségében már kertes házat vennének az új ingatlanok iránt érdeklődők, a lakásvásárlást fontolgatók közül pedig egyre többen várnak az olcsóbbnak remélt rozsdaövezeti projektekre.

Jelentősen átrajzolta a keresletet az új lakóingatlanok piacán a koronavírus, április óta sokkal keresettebbé váltak az új építésű házak a társasházi lakásokhoz képest – áll az ingatlan.com legfrissebb elemzésében, amely több mint 10 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új lakások piacán a kereslet és a kínálat alakulását.

Az elmúlt öt hónapban az érdeklődések 52 százaléka új építésű családi, iker- és sorházakra érkezett, egy évvel korábban ez az arány még csak 42 százalék volt.

Az érdeklődők kerttel rendelkező lakóingatlant szeretnének vásárolni, ennek nyomán a január-februári időszakhoz képest júliusban és augusztusban az új építésű házak iránti kereslet 36 százalékkal nőtt, a társasházi lakásoké viszont 14 százalékkal csökkent.

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az utóbbi hetekben viszont enyhe csökkenés figyelhető meg az új lakóingatlanok iránti érdeklődések számában, amit a beruházók kedvezményes ajánlatokkal próbálnak ellensúlyozni. A rozsdaövezeti fejlesztések vérfrissítést hozhatnak a piacra, a rájuk vonatkozó kedvezményes áfa pedig az árak szempontjából is kedvező változást eredményezhet.

A piacon elérhető új építésű kínálat egy része már a megfizethetőség határait súrolja, ezért is sokan várják a rozsdaövezetek kijelöléséről szóló rendeleteket, hogy pontosan hol lehet majd elindítani a lakásépítéseket, az ott épülő lakásokat ugyanis 5 százalékos kedvezményes áfával lehet megvásárolni.

A rozsdaövezeti lakások megjelenése lendületet adhat a lakásépítéseknek és fokozhatja a versenyt az új lakások piacán, valamint növelheti a bérlakásállományt is

– tette hozzá Balogh László.

Szeptember elején a fővárosban több mint 2800 új lakást és házat kínáltak eladásra átlagosan 865 ezer forintos négyzetméteráron az ingatlan.com elemzése szerint. Budapesten belül a XIII. kerületben van a legtöbb eladó új lakás, jelenleg 780 vár gazdára.

Fotó: Snohetta tervezőiroda

A második helyen a XI. kerület áll csaknem 400, a harmadikon pedig a IX. kerület majdnem 300 új lakással. A megyeszékhelyeken körülbelül 800 új lakóingatlant hirdetnek eladásra.

Debrecenben a legnagyobb a választék, ahol 220 darabos a kínálat négyzetméterenként 598 ezer forintos átlagárral, a második helyen áll Győr, a harmadikon pedig Székesfehérvár 153 és 81 ingatlannal. Ezeket átlagosan 491 és 596 ezer forintos négyzetméteráron kínálják a beruházók.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.