BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kormány még hisz a megállapodás esélyében

Két héten belül zavargásokhoz vezethet, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból – figyelmeztetett az Amazon regionális vezetője.

Doug Gurr intelme a The Times című napilap értesülése szerint az új Brexit-miniszterrel, Dominic Raabbal és gazdasági vezetőkkel zárt ajtók mögött tartott találkozón hangzott el. Az Amazon szóvivője csak annyit mondott, hogy a vállalat felkészül minden eshetőségre.

Hasonló aggodalmakat fogalmazott meg a konzervatív parlamenti képviselők maradáspárti csoportjának vezetője is. „A megállapodás nélküli Brexit abszolút katasztrófa lenne – mondta a Sky Newsnak Dominic Greave. – Rendkívüli állapot alakulna ki, olyan alapvető szolgáltatások is megszűnhetnének, amelyeket természetesnek veszünk.”

Fotó: AFP/Chris J. Ratcliffe

A David Davist váltó Raab megpróbálta eloszlatni az aggodalmakat. A BBC-nek adott interjújában úgy vélte, októberre elérhető a megállapodás az EU-val, de a kormány megteszi az előkészületeket arra is, ha nem születik egyezség a kilépés feltételeiről. Nem volt hajlandó azonban részletekbe menni a felkészülés jellegét illetően, azon kívül, hogy vámtisztviselők felvételét tervezik.

Nem az Amazon az első olyan nagyvállalat, amely a megállapodás nélküli kilépés veszélyére figyelmeztet, az Airbus és a Jaguar Land Rover után tegnap a dublini központú Ryanair fejezte ki az aggodalmát amiatt, hogy alábecsülik ennek a kockázatát. A hard Brexit azt jelentené, hogy Nagy-Britannia a Világkereskedelmi Szervezet feltételei mellett lesz kénytelen folytatni működését, ami a Business Insider szerint káoszt okozhat az élelmiszer- és gyógyszerellátásban, valamint a polgári légi közlekedésben.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.