BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Örökre vége lehet a hírhedt összeesküvéselmélet-gyártó médiabirodalmának – Alex Jonest kisemmizik

Alex Jones többször is azt terjesztette, hogy a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözést csupán megrendezték. A lövöldözésben meghalt gyerekek családtagjai beperelték a hírhedt összeesküvés-hívőt.

Az amerikai csődbíróság ügyvivője azt tervezi, hogy bezárja és értékesíti Alex Jones hírhedt összeesküvéselmélet-gyártónak a médiabirodalmát. A benyújtott „sürgősségi” indítványban Christopher Murray vagyonkezelő először jelezte nyilvánosan, hogy szándékában áll az Infowars anyavállalatának, a Free Speech Systemsnek a rendezett felszámolását.

Turning Point Action: The Peoples Convention
Fotó: AFP

Jonest először

965 millió dollárnyi (több mint 438 milliárd forint) kártérítésre, majd további 473 millió dollár (191 milliárd forint) kifizetésére kötelezte a bíróság nyolc panaszos részére

– akik elvesztették gyermeküket a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözésben –, mert a vitatott médiaszemélyiség állította, hogy az iskolai mészárlás áldozatai színészek voltak, és a fegyverkorlátozás kikényszerítése miatt rendezték meg a gyilkosságot. 

A hónap elején egy csődbíró úgy döntött, hogy Jones személyes vagyonát fel kell számolni, hogy az abból befolyó összegből fizessék ki azt a közel 1,5 milliárd dollárt, amellyel a Sandy Hook-i mészárlás áldozatainak tartozik – közölte az AP hírügynökség.

Jones internetes és rádióműsoraiban már kijelentette, hogy várhatóan 

az Infowars még néhány hónapig működhet tovább, mielőtt a csőd miatt bezárják. De megfogadta, hogy más módon folytatja majd a tartalomgyártást, esetleg a közösségi médiában. Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Elon Musk Alex Jones visszaengedését egy az oldal felhasználói körében végzett felméréssel indokolta. 

Szavazati arányokat is közölt az X platform tulajdonosa. Kétmillió felhasználó reagált a felhívásra, nagyjából 70 százalékuk az összeesküvéselmélet-hívő visszaengedése mellett tette le a voksát.  Alex Jones arról is beszélt már, hogy valaki megvásárolhatja a cégét, és a későbbiekben majd alkalmazottként folyathatja a műsorait.

Murray, akit egy szövetségi bíró nevezett ki Jones személyi csődeljárásának vagyonának felügyeletére, nem közölt ütemtervet a felszámolásra, de arra kérte a bírót, hogy ideiglenesen függessze fel a áldozatok családjainak azt az erőfeszítését, hogy a korábban megítélt kártérítést beszedjék, mert a folyamat lassíthatja a felszámolásról szóló tervet.

Az HBO-n márciusban debütált a The Truth vs. Alex Jones című dokumentumfilm, amely a hírhedt médiaszemélyiség és az áldozatok családtagjai közötti bírósági pert mutatja be.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.