BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Amikor a jegyzőkönyv hitelesítése elmarad

Ha a társasházi közgyűlési jegyzőkönyv hitelesítése elmarad, nem eredményezi a meghozott határozatok érvénytelenségét, mutatott rá ítéletében a Legfelsőbb Bíróság (LB).

Az ügy felperese az általa jelzett társasházi közgyűlési határozatok érvénytelenségének megállapítását kérte. Arra hivatkozott: a jegyzőkönyveket - mivel az erre megválasztott személy nem tartván valósnak az abban foglaltakat, megtagadta az aláírást - nem hitelesítették, s ez az alapszabályba és a társasházi törvénybe ütközik. Az elsőfokú bíróság helyt adott a keresetnek, mondván: a jegyzőkönyvek hitelesítése valóban nem történt meg. Ez pedig a meghozott határozatok érvénytelenségével jár.

A társasház fellebbezett, mondván: a hitelesítés hiánya önmagában nem teszi érvénytelenné a határozatokat. A másodfokú bíróság ezzel egyetértett, a keresetet elutasította. Kitért arra: hitelesítő személynek nem feladata vizsgálni, a jegyzőkönyv a valóságnak megfelelően rögzíti-e a közgyűlést.

A felperes felülvizsgálatért fordult az LB-hez, de az nem tartotta alaposnak a kérelmét. Utalt arra: az adott esetben nem azt kell megítélni, hogy megtagadható volt-e hitelesítés. A kereseti kérelemnek megfelelően abban kell dönteni, hogy milyen jogkövetkezménnyel jár, ha bármely okból nem hitelesítik a jegyzőkönyvet. Kifejtette: a hitelesített közgyűlési jegyzőkönyv megfelel a teljes bizonyító erejű magánokiratnak, így az ellenkező bizonyításig teljességgel tanúsítja, hogy benne foglalt tartalommal és módon hozták meg a közgyűlési határozatokat. Ha viszont hiányzik a hitelesítés, és emiatt nem felel meg a teljes bizonyító erejű magánokiratnak, továbbá a tulajdonostársak bármelyike azt állítja, hogy a jegyzőkönyv a közgyűlésen történteket - így a határozatokat - nem a valóságnak megfelelően tartalmazza, úgy a társasháznak kell bizonyítani a tartalom valósságát. A rendelkezésre álló peradatok egyike sem vonta kétségbe azonban a közgyűlési határozatok valós tartalmát. Maga a felperes sem. Következésképpen önmagában az alaki hiányosság, a hitelesítés elmaradása - amelyre keresetében hivatkozott - nem hat ki a közgyűlési határozatok érvényességére - hangsúlyozta az LB. (KK)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.