BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oda a szólásszabadság a kritikus cikk miatt – Betiltották az Economistot Thaiföldön

A királyról írt kritikus cikk miatt száműzték a The Economist tekintélyes brit folyóirat e heti példányait az újságosok standjairól a thaiföldi hatóságok, jóllehet az nem világos, voltaképpen ki rendelte el a tilalmat.

Sem a rendőrség, sem az ilyen ügyekben illetékes bangkoki kulturális- és külügyminisztérium nem vállalta sajátjaként a döntést. A thaiföldi sajtószabadságért küzdő szervezet egyik aktivistája szerint az is elképzelhető, hogy egyszerűen a lapterjesztők önkéntes lépéséről van szó, tekintettel a téma rendkívül kényes voltára.

A szóban forgó cikkek megkérdőjelezték Bhumibol Adulyadej uralkodó és környezet semlegességét az elmúlt hetek erőszakos politikai eseményeivel kapcsolatban. Ezzel a szerzők megsértették azt a konszenzust, amely értelmében a thai uralkodó politikán felül álló személy, akit sokan a haza „félig-meddig isteni” atyjának tekintenek.

Valójában tényleg nem ismert, mit is gondol hivatalosan az uralkodó a kormányellenes tüntetéseket szervező szövetség a demokráciáért (PAD) politikai szerepléséről, jóllehet a felesége, Sirikit királyné októberben megjelent a mozgalom egyik női tagjának temetésén, aki a rendőrséggel folytatott összecsapás során vesztette életét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.