BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kóka: "A Nabucco nem egyszerűen üzlet..."

Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kóka János, a parlament Nabucco eseti bizottságának elnöke hétfőn megállapodott abban, hogy közösen képviselik a keddi Nabucco-csúcskonferencián a gázvezeték projekt európai uniós előfinanszírozásának szükségességét, és közösen javasolják a Nemzetközi Nabucco Testület létrehozását a térség érdekeinek egységes képviseletére.

Kóka János a megbeszélést követően újságíróknak azt monda, hogy a Nabucco nem egyszerűen üzlet, hanem Európa földgázellátásának biztonságpolitikai kérdése is.

Kóka János a keddi tanácskozástól a résztvevő országok és az Európai Unió határozott politikai elkötelezettségének megerősítését várja. Az EU-nak a Nabucco csak az egyik energetikai projektje, de a térségnek ez a legfontosabb - tette hozzá. Véleménye szerint Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Irak és Egyiptom mellett a távolabbi jövőben Irán is a beszállítók közé tartozhat.

Aláhúzta: a vezeték építésének politikai kockázata is van, amit a cégek a jelenlegi világgazdasági válságban nem tudnak kezelni, ezért van szükség a projekt előfinanszírozására.

Elmondta: nemcsak az ellátásbiztonságot szolgálják az új gázforrások, hanem az árak karbantartását is. Az olajnak van nemzetközi piaca, így az elmúlt időszakban harmadára csökkent az olaj ára, az orosz gázmonopólium viszont diktálja az árakat - magyarázta Kóka János.

Kóka János kifejtette: Európának 2020-ra a jelenleginél évi 150-160 milliárd köbméterrel több földgázra lesz szüksége, és ebből a Nabuccón 31 milliárd köbméter jöhetne. Hozzáfűzte: sem az orosz gáznak, sem a cseppfolyós gáznak (LNG) nem versenytársa a Nabucco.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.