BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány pártelnöki posztja nem kérdés - Elemzés a kormányfőről

A Magyar Szocialista Párt hétvégi tisztújító kongresszusa előtt Gyurcsány Ferenc pártelnöki posztja nem kérdés, a pártvezetésért zajló küzdelmek az alacsonyabb tisztségek körül bontakoznak ki. Az elnökhelyettesi, alelnöki és elnökségi posztokért zajló küzdelem ugyanakkor – a pártelnöki poszt állandósága mellett is – fontos jelzéseket adhat arról, hogy az MSZP milyen irányban igyekszik kijutni jelenlegi negatív helyzetéből - derül ki a Political Capital elemzéséből.



Válságkormányzás és pártkormányzás

- A kongresszus egyik legfontosabb kérdése, hogy a jelenlegi helyzetben mekkora mozgásteret biztosít a kormány és a miniszterelnök számára a válságkezelésre, a szakpolitikai döntések meghozatalára.

- Gyurcsány Ferenc pártelnökké választását nyilvánvalóan erősíti a kihívó hiánya, ugyanakkor fontos jelzés lehet a kongresszuson résztvevők száma, az, hogy a küldöttek mekkora arányban maradnak távol a döntéshozataltól vagy szavaznak a pártelnök ellen.

- Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki és pártelnöki stratégiája egyaránt arra az üzenetre épült, hogy kihívó és alternatíva hiányában nincs értelme semmilyen változásról beszélni a két poszton. Ez a stratégia viszont meggyengült azáltal, hogy a kormány egyre inkább lemaradt az elvárt válságkezelő lépések mögött, és ezzel összefüggésben – elsősorban szakpolitikai téren – kihívókkal került szembe a Reformszövetség, illetve Bokros Lajos által megjelenített alternatívák formájában.

- Politikai szempontból két, a miniszterelnök szempontjából kedvezőtlen esemény is meghatározhatja a kongresszus légkörét: egy a Népszabadságban megjelent, a miniszterelnök-pártelnököt bíráló írás , illetve egy, az MSZP és Gyurcsány Ferenc népszerűségi mélypontját tükröző közvélemény-kutatás .

- A válságkezelést a kormány azzal igyekszik saját pártja és az MSZP törzsszavazói számára elfogadhatóvá tenni, hogy Gyurcsány Ferenc azoknak a társadalmi csoportoknak az oldalára állt, amelyeket szerinte különösen „dermesztően” érinthet például a Reformszövetség programjának végrehajtása. Ez ugyanakkor láthatóan azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a kormány olyan rossz kompromisszumot köt, mely végül sem a választók, sem a gazdasági szereplők, és végül saját pártja igényeinek és elvárásainak sem felel meg.

- Az üzenet tehát megváltozott, és a válságkezeléshez (továbbá a reformkényszerhez képest) előtérbe került a szociális érzékenység, előrevetítve egy majdan ellenzékben is vonzóvá tehető, az akkori kormánnyal szemben meghatározott baloldali „fordulatot”.

- A párton belüli csaták a pártelnöki poszt alatti területeken zajlanak le a kongresszuson, hiszen a tisztújítási folyamat legfontosabb jellemzője, hogy mind a két elnökhelyettesi, mind a három alelnöki posztra eggyel több jelentkező van, mint amennyi szabad hely, és ez a vereséget szenvedett indulók miatt még az elnökség összetételére is hatással lehet.

- A kihívó nélkül induló pártelnökre leadott szavazatok aránya arra is utalhat, hogy az MSZP jelenlegi helyzetéért milyen arányban teszik felelőssé Gyurcsány Ferencet és mennyiben osztják meg a küldöttek a felelősséget közte a pártvezetés egésze, a vezető posztokat és az elnökségi tagságot betöltő politikusok között. Amennyiben a pártelnök támogatottságának aránya magas, az nem tükrözi, hogy a pártvezetés vele szemben erősödni tudott volna.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.