BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milyen gazdaságpolitikáról álmodik a Fidesz? Titokzatos eurócélok

Az elmúlt hetekben már konkrét vállalásokat is megfogalmazott a vállalkozóknak Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Az euró bevezetésével kapcsolatban azonban egyelőre titokzatos a jobboldali politikus – szerinte ugyanis a céldátumot csak akkor kell megnevezni, amikor az már reálissá válik.

Az InfoRádió összeállítása szerint az elmúlt hetek gazdaságpolitikai konferenciáin Orbán Viktor nemzeti gazdaságpolitikáról és értékteremtő piacgazdaságról beszélt, és mindig kihangsúlyozta, hogy magyar lábakon kell állnia a magyar gazdaságnak, amely az összefogásra és a munkára épül majd.

Orbán Viktor a konferenciákon továbbra is kihangsúlyozza, hogy terveik szerint 10 év alatt egymillió munkahelyet hoznának létre, ezzel párhuzamosan pedig jelentősen csökkentenék az adóterheket.

A vállalkozások adóterheit 4 év alatt, a lakosságét 6 év alatt a régiós versenytársaink szintjére, majd valamivel az alá süllyesztjük - ezt vállalni tudja a következő kormány - hangoztatta Orbán Viktor, aki hozzátette: támogatják azt, hogy szakmai és regionális tőketársaságok jöjjenek létre 2011-ben, tőke- és kamattámogatással, állami részvétellel, Nyugaton már ismert formák bevezetésével.

Orbán Viktor szerint le kell zárni azt a korszakot, amely azt üzente a vállalkozóknak, hogy "el lehet menni". A politikus a konferenciákon hangsúlyozta, hogy haza kell hívni a vállalkozókat, és vissza kell adni a vállalkozás szó eredeti és pozitív értelmét.

A volt kormányfő azt is bejelentette, hogy gazdasági tényfeltáró bizottság felállításáról döntött a Fidesz. E testület vezetését Varga Mihály volt pénzügyminiszterre bízzák, és felhatalmazzák, hogy külső szakértők bevonásával kezdje meg a gazdaság teljes átvilágítását. Megjegyezte, hogy a részletes gazdaságpolitikai programot a tények teljes körű megismerése után tudják letenni az asztalra, korábban ugyanakkor több irányelvet meghatározott.

A kormányváltást követő hetekben azonnal hatékony programot kell indítani a magyar építőipar mielőbbi hatékony talpra állítása érdekében. Az új kormány állítsa helyre a fizetési fegyelmet, először 30. majd 8 napra le kell hozni az állami fizetési határidőket - hangsúlyozta.

Orbán Viktor az euró bevezetéséről szólva kiemelte, hogy csak akkor nevezik meg az időpontját, ha az reálissá válik.

Az ellenzéki politikus először február 18-án, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fórumán vett részt, majd március 2-án ellátogatott a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényére, most hétfőn pedig a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének konferenciáján szólalt fel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.