BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sportstratégia: Több pénz, egyszerűbben

Centralizált rendszert szeretne az elnököt választó Magyar Olimpiai Bizottság és a kormány

Új, de elődjéhez hasonlóan fideszes vezetővel működik szombattól a magyar sportirányítás: a huszonegy év után leköszönő Schmitt Pál helyén Borkai Zsolt veszi át a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöki posztját. A kormánynak valóban szüksége lesz az elnök lojalitására, hogy véghezvihessék nagy léptékű terveiket.

A kormányzati sportstratégia két fő vonalon fut. A közvetlen állami irányítású sportszervezésben a korábbiaknál sokkal centralizáltabb döntéshozatalt valósítanának meg, ott pedig, ahol csak közvetett befolyásolásra van lehetőség, a jogszabályi környezet átalakításával próbálják vonzóbbá tenni a sportot. Megemelik ugyan a sportra fordított állami támogatás összegét – a tervek szerint 3,8 milliárd forintról 4,5 milliárdra –, ám igazán sokat az elosztási rendszer egyszerűsítése jelenthet.

„Túl sok helyről érkezett a pénz, a vezetők a szakmai munka helyett kifáradtak abban, hogy különböző helyekre rohangáltak források után” – foglalta össze Molnár Zoltán MOB-főtitkár a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) és az olimpiai bizottság főtitkári értekezletén, hogy rövid távon miért a legsürgetőbb feladat az állami támogatások rendszerének központosítása. Az, hogy ez a találkozó létrejöhetett, önmagában is sokat elmond a centralizáció folyamatáról: eddig komoly vita folyt a MOB és a nem olimpiai sportágakat is tömörítő NSSZ közt, ki oszthassa el az állami támogatásokat. Ennek végül a MOB lett a győztese, január 1-jétől a versenysport támogatása ismét egycsatornássá válik. A MOB dönt az olimpiai felkészülés támogatásáról, a klubok műhelytámogatásáról, az utánpótlás-nevelésre fordítandó állami forrásokról, valamint a különböző ösztöndíjakról. Kevés szó esett azonban arról, hogy a MOB kiadásait is hatékonyabban lehetne elosztani – sokatmondó például az az adat, hogy a szervezet többet költ működési költségeire, mint az olimpiai felkészülésre.

Az ösztöndíjrendszerben jogszabály-módosításra lesz szükség az egyszerűsítéshez. A sportági szakszövetségek támogatására vár a MOB-nak az a javaslata, amely különválasztaná az edzők és a sportolók ösztöndíjait, de a különböző közalapítványokon keresztül folyósított támogatásokat egy rendszerbe helyezné. Az edzők ösztöndíjaira például jelenleg négy csatornán lehet pályázni, s előfordul, hogy azonos eredményességű sportolók edzői százezres eltérésekkel kapnak támogatást.

A változtatásokat az új sporttörvény szentesíti majd, de kérdéses, hogy mikor. A kormány a nyáron kiadott törvényalkotási programjában novemberre tervezte ennek az elfogadtatását, ez nem fog megvalósulni. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium bővebb tájékoztatást nem adott. Egy korábbi sajtótájékoztatón Szekeres Pál helyettes államtitkár 2011 májusát említette lehetséges céldátumként, ez a legkésőbbi időpont, ami elhangzott.

Addig is, amíg ezek az intézkedések nem lépnek életbe, a kormány a sporttal kapcsolatos jogszabályi környezetet próbálhatja vonzóbbá tenni. Ebben az irányban történtek már lépések – a legfontosabb ezek közül az, hogy az a vállalkozás, amely a sportot támogatja, a támogatási összeggel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Szeptember óta illetékmentes minden olyan ingatlan vagy telek, amelyet sportcélú építkezésre vásárolnak meg.

Abban minden érintett egyetért: még korai volna elemezni a változtatások hatását. Annyi azonban már most látszik, hogy valóban lassú folyamatról van szó, egyelőre nem indultak meg a vállalkozások tömegesen a sport felé.

Bevételcsalogató ötletbörze

A MOB-on kívül is elkezdtek ötleteket gyűjteni, honnan lehet több bevételt szerezni. Az egyszeri támogatások lehetősége erősen korlátozott, nagyobb összeg egyedül Debrecenbe érkezik, ahol az állam tízmilliárd forintot ad egy új stadionra.

A legnagyobb léptékű adórendszer-változtatási terv a Magyar Labdarúgó-szövetségé, amely a legutóbbi elnökségi ülésén azt kérte a kormánytól, kapja meg a sport az online fogadóirodák bevételének egy részét. A tanulmány erről a tervről még készül, de valóaszínűleg nagyságrendekkel nőne a sportra fordítható összeg, ha sikerül megfelelően átalakítani a jogszabályokat.

A legnagyobb léptékű adórendszer-változtatási terv a Magyar Labdarúgó-szövetségé, amely a legutóbbi elnökségi ülésén azt kérte a kormánytól, kapja meg a sport az online fogadóirodák bevételének egy részét. A tanulmány erről a tervről még készül, de valóaszínűleg nagyságrendekkel nőne a sportra fordítható összeg, ha sikerül megfelelően átalakítani a jogszabályokat. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.