BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Föld órája: hatvan percre elsötétült a világ

Világszerte 134 országban kapcsolták le a nevezetességek díszkivilágítását a Föld Órája nevű akcióban, csak Kanadában 422 város csatlakozott programhoz.

A világ legnagyobb önkéntes akciójában 1,3 milliárd ember vett részt. Az 5 éve Ausztráliából indult és mára nemzetközivé vált akcióval a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra hívják fel a figyelmet.

A Föld Órájának kezdetét jelző visszaszámlálást Brüsszelben egy óriási, jelképes villanykapcsoló mellett kezdték meg. Miután szimbolikusan lekapcsolták a világítást, sötétbe borult a belga főváros főterén található városháza.

Ezzel egyidőben a bécsi városháza díszkivilágítását is kikapcsolták pontban este fél kilenckor. A Berlin egyik jelképének tekinthető Brandenburgi kapunál is leoltották a mesterséges világítást. A lámpákat és izzókat gyertyákkal, mécsesekkel váltották fel, és ezek sokaságával üzenetet formázták meg, amelynek lényege: a tiszta levegőnk és környezetünk érdekében teljes szemléletváltásra van szükségünk, úgy az energiatermelésben, mint a felhasználásban.

„A Föld Órájával azt akarjuk tudatosítani a politikusokban, üzletemberekben és minden egyes felelősen gondolkodó emberben, hogy a jelképes akciókon túl konkrét változtatásra van szükség” – mondta a legnagyobb civil nemzetközi természetvédelmi szervezet német vezetője.

Rómában a Colosseum és a hivatali épületek fényének lekapcsolása után sokan jelképesen egyperces csendet tartottak a japán természeti katasztrófa és atomválság áldozatainak tiszteletére.

A brazíliai Rióban a város fölé emelkedő Megváltó Krisztus szobor is sötétbe borult egy órára, míg a szomszédos Argentína fővárosában a Buenos Aires központjában álló Obeliszk díszkivilágítását kapcsolták ki a nemzetközi akció részeként, amely egyébként Ausztráliában kezdődött, 5 évvel ezelőtt.

„A Föld Órája nem arról szól, hogy milyen sok energiát spórolunk ezzel az akcióval, hanem arról, hogy egy pillanatra belegondoljunk, hogy mit változtathatnánk az életünkön civilként, vagy akár kormányfőként netán kisdiákként” - mondta a nemzetközi akció egyik alapítója Sydney-ben, ahol a kompok hajókürtjeikkel köszöntötték a világhírű operaház díszkivilágításának jelképes lekapcsolását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.