BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Női kormányfőt kaphat Dánia

Szeptember 15-én előre hozott parlamenti választást tartanak Dániában, miután egyértelművé vált, hogy a kormánypártok nem tudják elfogadtatni a parlamentben a recesszióban lévő gazdaságot ösztönző csomagot.

A voksolást így két hónappal azelőtt tartják, hogy lejárna a Lars Lökke Rasmussen vezette kormány mandátuma. (A skandináv országban a miniszterelnök a választásokat követő négy éven belül bármikor kiírhat új voksolást.) A választás előrehozásának oka, hogy a kisebbségben kormányzó liberális-konzervatív kabinetet kívülről támogató Dán Néppárt közölte: nem szavazza meg a parlamentben a múlt héten beterjesztett élénkítő csomagot.

A dán gazdaság a skandináv régióban a legrosszabbul teljesítőnek számít. A múlt év utolsó negyedében, illetve 2011 első három hónapjában is esett a GDP az előző negyedhez képest, így a definíció szerint Dánia recesszióba süllyedt. A krízisben jelentős szerepet játszik a befagyott ingatlanpiac. Az első negyedévben 0,6 százalékkal csökkentek az ingatlanárak, míg az eladásra váró lakások száma több mint hatéves csúcsra nőtt júliusban.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a kormányzó liberális-konzervatív koalíció vereséget szenved majd a választáson, miután jelenleg a szavazók 44,5 százaléka voksolna rájuk az 53,5 százalékos támogatottságú szociáldemokrata vezetésű ellenzéki összefogással szemben. Így nagy az esélye annak, hogy a szociáldemokraták vezetője, Helle Thorning-Schmidt személyében Dánia történetében először egy nő kerül a kormány élére.

Az eredeti tervek szerint az élénkítő csomag keretében 10,8 milliárd koronát (közel 400 milliárd forintot) fordított volna a kormány az ingatlanszektor megsegítésére és a belső fogyasztás erősítésére. Az élénkítést célzó állami kiadásokat a szociáldemokraták kevesellték. Ezzel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a globális adósságválság közepén a dánoknak el kell dönteniük, hogy „az elszabaduló adósságot vagy a fenntartható jólétet választják”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.