BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Budapest: ahol minden más a politikában, mint országosan

Különleges képet mutat Budapestről a választási térkép. A fővárosban, ahol 2010-ben még egy kerületet kivéve simán tarolt a Fidesz, mostanra döntetlen lett a választókörzetek eloszlása. A legtöbb szavazatot azonban így is a Fidesz kapta, igaz, az MSZP és szövetségesei alig tízezer vokssal vannak mögöttük, a Jobbik pedig képtelen továbbra is kezdeni valamit Budapesttel. Az őszi főpolgármester-választás ritka izgalmas is lehet még.

Fidesz - 39,35 százalék, MSZP 38,17. Egészen más lett volna a választás végkimenetele, ha országosan lett volna ilyen eredmény: egyértelmű, hogy Budapest mennyire más képet mutat a politikáról, mint az ország többi része. A 18 választókörzetből kettő még billeg, a maradék 16-ból nyolcat nyert a kormánypárt, nyolcat a baloldal. Ami az összesített szavazatszámot illeti, a Fidesz továbbra is a legerősebb a fővárosban, de a 2010-ben még itt is elsöprő fölénye mára minimálisra olvadt. Az eddig megszámolt voksokból 348 146 az övék, a baloldalé pedig 337 740.

A Jobbik számára továbbra is Budapest a legrázósabb terep. Alig jutottak túl a 100 ezer szavazaton, az eddigi 104 300 voks 11,79 százalékos eredményt jelent, ami majdnem gyengébb, mint az országos listás arányuk fele. Az LMP pedig jócskán felülreprezentált a fővárosban: 7,9 százalékon állnak most.

Piros pesti, narancssárga budai belváros

Az I-V. kerületet Rogán Antalnak találták ki. Ezt a választókörzetet, a Várkerület és a Lipótváros összevonását kritizálták a legtöbben, amikor arról volt szó, hogyan rajzolja át a Fidesz a körzethatárokat: a mindig is billegő V. kerületet hozzácsapták a stabilan jobboldali I.-höz. Rogán fölénye valóban nagy, de nem kiemelkedően elsöprő, a voksok 45 százalékát szerezte meg. Az LMP ráadásul itt volt a második legerősebb, 13,51 százalékos eredménnyel.

Körúton belül: a baloldal hazai pályája

A VI-VII. kerület mindig is stabil szocialista bázis volt, egészen a 2010 körüli korrupciós botrányokig. A kerületi vezetés mindkét helyen fideszes lett négy éve, most azonban úgy tűnik, visszaállt a papírforma. A fölény mégsem elsöprő, 500-nál is kevesebb szavazatnyi előnnyel nyert a Demokratikus Koalíció jelöltje.

Angyalföld: a megingathatatlan vörös bástya

Vasárnap kora este, amikor 15 százalékos feldolgozottságnál ránéztünk az angyalföldi állásra, úgy döntöttünk, be is lehet csukni, úgyis túl sok lap van megnyitva a laptopjainkon. A XIII. kerület még az MSZP 2010-es bukásakor is piros maradt, most pedig papírforma szerint tönkreverték a Fideszt, az MSZP több, mint 21 százalékpont előnnyel nyert ott.

Észak és Dél: billegő lakótelepek

A város széli, északi és déli kerületekben a legkisebb a különbség a két nagy párt közt. Újpesten háromezer szavazatot vert az MSZP a Fideszre, Óbudán 1500-at (ez lett az egyetlen budai kerület, amit nem a Fidesz vitt el), Rákospalotán pedig még nyitott a verseny. Ott 253 szavazat előnnyel vezet a Fidesz. Délen inkább balra billegnek a hasonló adottságú körzetek: Kispesten és Pesterzsébeten kis előnnyel nyert az MSZP, a Soroksárral is összevont Csepelen pedig épp a rezsibiztos Németh Szilárdot verték meg. Pestlőrinc billeg - ez az, amit szinte mindenki tud az egész országban, 22 szavazattal vezet a Fidesz ott. Így fordulhat elő, hogy az egész ország egy Havanna-lakótelepi tömbházra és a XVIII. kerületből kivándoroltak szavazataira vár, meglehet-e a kerületi győzelem és a fideszes kétharmad.

A legszegényebb környék: ahol jobbra tartanak

Ezek a kerületek lehetnek azok, ahol igazán sokat jelentett a rezsicsökkentés. A Józsefvárosból és Ferencvárosból összerakott választókörzetet a Fidesz nyerte meg, igaz, minimális, alig 350 szavazatos előnnyel. Olyan, hagyományosan inkább baloldalibb városrészekről van szó, ahol a szociális kérdéseken sokat lehet nyerni, márpedig a Fidesz épp ezen a téren valóban sok filléres problémára kínált megoldást.

Kelet-Pest: jobboldali kertvárosok

A XVI-XVII. kerületeket a körúton belüliek szívesen gondolják valami világtól távoli feltérképezetlen területnek, pedig nagy részükben jó példáját adják annak, milyen egy klasszikus kertvárosi rész. A szociológia várakozásaira nem is cáfoltak rá a Rákos menti kerületek: a XVI. kerületben másfél ezer szavazattal nyert a Fidesz, Rákosmentét pedig meggyőző, 5000 szavazatos előnnyel húzták be.

Buda: ahol verhetetlen a jobboldal

Buda szokás szerint narancsba borult. Óbuda az egyetlen kivétel, de sehol máshol nem rúgott labdába sem a baloldal. A II. kerületben négyezer, a XII.-ben közel hatezer szavazatot vertek az MSZP-re, Budafokon pedig 2400 voks előnnyel nyertek. Úgy tűnik, akármi is történjen, Buda masszív jobbos bázis marad.

Zugló: egy más világ

A XIV. kerület két évtizeden át az SZDSZ legstabilabb bázisa volt - egyedül 2002-ben bukták el a polgármesteri posztot, amikor hihetetlen baklövéssel ők is és az MSZP is indított jelöltet, a Fidesz pedig mindkettejüket megverte pár száz szavazattal. A kerület nagyobb része kertvárosias, néhány lakótelepi résszel - elviekben hasonló ahhoz, ami általában jobbra szokott húzni, ott mégsincs komoly esélye a jobboldalnak. Papcsák Ferencet, akit helyben sok más botránya mellett azért is sokan kritizáltak, mert nem is budapesti eredetileg, nemhogy nem zuglói, úgy verte meg az MSZP, hogy azt a Tóth Csabát indították, aki a párt egy korábbi nagyobb botrányának szereplője volt, ráadásul szintén nem budapestiként került először a figyelem középpontjába.

Őszre várva

És hogy mi a jövőkép? Rövid távon sok fontos kérdés eldőlhet ősszel, az önkormányzati választáson. Ez persze azon is múlik, hogy az ellenzék összeáll-e, mert egység nélkül szinte biztos, hogy marad a Fidesz a főváros élén is. Ha lenne egységes baloldal, akkor minden nagy kérdés nyílt. Izgalmas négy év következne az országos politikában is egy erős Fidesz-kormány és baloldali Budapest mellett. De nem szabad elfelejteni azt sem: akármennyire pirosnak látsszon a választási térkép nagy része a fővárosban, összességében tizenegyezer szavazattal így is a Fidesz lett az erősebb.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.