BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Árvíz: megmenekültek a Budapestre tartó óriási luxushajó utasai, a hajó viszont még egy helyben vesztegel

A svájci luxushajó, a Thurgau Prestige utasai több napig a fedélzeten ragadtak a dunai árvíz miatt. A luxushajó vendégeit végül ki tudták menteni az osztrák hatóságok, de a hajó még mindig a Dunán vesztegel, és nem tudni, mikor indulhat tovább.

Többnapos vízi börtön után a svájci Thurgau Prestige luxushajó utasai végre szárazföldre léphettek. A Thurgau Travel utazási iroda szervezője szerint a hatóságok különleges engedélyének köszönhetően biztonságosan elhagyhatták a Thurgau Prestige-t egy másik bécsi mólónál. Daniel Pauli-Kaufmann, a Thurgau Travel vezérigazgatója elmondta: „Mindenképpen visszatérítjük az utazás árát, mert az utazás nem a tervek szerint történt.”

Svájc, luxushajó, Thurgau Prestige
Megmenekültek a Budapestre tartó óriási luxushajó utasai, a hajó viszont még egy helyben vesztegel / Fotó: MarineTraffic

A súlyos dunai árvíz miatt 102 utasnak – köztük 99 svájcinak – és a 40 fős személyzetnek kellett a svájci Thurgau Prestige folyami hajó fedélzetén tartózkodnia Bécs közelében. Két hete szombat óta sem az utasok, sem a személyzet nem tudták elhagyni a hajót, mivel a mólóhoz vezető sétányt teljesen elöntötte a víz, és az osztrák hatóságok megtiltották nekik a leszállást.

A 140 embert végül múlt kedden, négy nap után menekítették ki.

A dunai luxusút résztvevői szerencsére nem nélkülöztek a hajón: előadásokkal, bingóval, tombolával, kártyázással és testmozgással töltötték a napokat. A beszámolók szerint a hajónak volt elég élelme mind az utasok, mind a személyzet számára – írja a Travelnews. 

A luxushajó útja még nem ért véget

Bár az utasokat közel egy hete már leszállították a fedélzetről, a Thurgau Prestige még mindig ugyanott áll, ahol a vendégek elhagyták. Az áradás miatt nem tudja elhagyni azt a mólót, ahol az utasokat leszállították. A MarineTraffic oldala szerint – amely a folyami hajók útját követi nyomon – még mindig Bécs egyik külkerületében, Heiligenstadtban áll egy helyben. Az oldal szerint

a luxushajó végállomása Budapest lett volna, 

így elképzelhető, hogy amíg nem szabadulnak fel a fővárosi kikötők, addig a Thurgau Prestige egy métert sem fog megtenni a Dunán. Az oldal szerint a hajónak múlt hétfőn, azaz szeptember 16-án kellett volna megérkeznie Budapestre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.