BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Zöldek szerint Navracsics jelölése sértés

A magyar, a brit és a spanyol biztosjelölt cseréjét követeli Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől az Európai Parlement (EP) zöldpárti frakciója.

A képviselőcsoport két társelnöke, a német Rebecca Harms és a belga Philippe Lamberts a Frankfurter Rundschau című baloldali német lap hétfői számában Hozzáértést lobbizmus helyett címmel közölt írást, amelyben kiemelték, hogy a képviselőcsoport nem tudja elfogadni Navracsics Tibor, Jonathan Hill és Miguel Arias Canete jelölését.

Amennyiben az EP elfogadja Juncker javaslatait, akkor a brit Jonathan Hill személyében "a londoni City egy lobbistája" kerül a bankok és a pénzügyi piacok szabályozásáért felelős biztosi pozícióba, Miguel Arias Canete személyében "a kőolajnak, és a nem a klímavédelemnek" lesz uniós biztosa, Navracsics Tibor személyében pedig a polgári jogok helyett a "politikai uniformizálásnak" lesz biztosa - írták.

A zöldpárti frakció vezetői az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és az uniós állampolgársághoz köthető ügyekkel foglalkozó biztosi posztjára jelölt Navracsics Tiborral kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy az ő személyéhez köthető a magyarországi médiapolitika, amelynek révén "kritikus újságírók repültek az állásukból", és az "állam-, illetve a párt" irányítása alá helyezték a közszolgálati műsorszolgáltatót.

Hozzátették: "sértés, hogy éppen ez a férfi döntsön a jövőben arról, hogy mely civil szervezeteket támogassanak uniós pénzekkel a polgárjogok területén, miközben Magyarországon a kormánnyal szemben kritikus civil szervezeteket az állam ellenségének nyilvánítják és betiltják".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.