BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több tízezer magyar haláláért felelős náci áll a bíróság elé Németországban

Legalább háromszázezer gyilkosság, köztük számtalan magyar áldozat halála után tüntethette el a nyomokat 1944-ben Auschwitzban az a férfi, aki most áll a bíróság elé.

A hannoveri ügyészség azt közölte: a most 93 éves náci feladata volt az áldozatok nyomainak megsemmisítése. Ezen kívül ő számolta össze, hogy a meggyilkoltaknál mennyi pénz volt, és ezeket Berlinbe küldte.

Az ügyészség szerint a vádlott tudta, hogy azok közül, akik Auschwitzba érkeznek, akiket nem találnak munkára alkalmas állapotúnak, gázkamrába küldik.

A vádirat arról szól: nagyrészt magyar áldozatok után tüntette el a bizonyítékokat a vádlott. 1944. május 16. és július 11. közt legalább 137 vonat érkezett a haláltáborba Magyarországról, nagyjából 425 ezer emberrel. Közülük mintegy háromszázezret öltek meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.