BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a program: holnaptól mindenki pályázhat hűtőcserére

Hétfőn, október 27-én meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra, most már minden magánszemély számára.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. szeptember 25-én hirdette meg az „Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást, ezt követően október 27-től lehet a támogatásért pályázatot benyújtani 2014. november 30-ig, illetve a támogatáshoz rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.
A pályázatok kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon ( https://uszt-hgcs.hu ) keresztül nyújthatók be. Ehhez a pályázóknak rendelkezniük kell ügyfélkapus regisztrációval a www.magyarorszag.hu kormányzati portálon.

A pályázat eredetileg a nyugdíjasok és nagycsaládosok részére hirdették meg, de a tárca a pályázattal kapcsolatos visszajelzéseket mérlegelve módosította a pályázati feltételeket, és minden magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező magánszemély számára lehetővé teszi a programban való részvételt.

A vissza nem térítendő pályázati támogatás által lehetővé válik a magyarországi lakhellyel rendelkező magánszemélyek számára, hogy összesen 627,1 millió forint állami támogatással, csökkentett vételáron szerezzék be új, magas energiahatékonyságú hűtő- vagy fagyasztó-berendezéseiket. A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25.000 Ft, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 35.000 forint. A háztartási készülék cserével minimum 10 százalékos energia-, vagy minimum 20 kg/év CO2-megtakarítást szükséges elérni.

A megtakarítást a pályázat készítésekor a pályázati portál automatikusan számítja a megadott adatok alapján. A pályázati honlapon lehet megtalálni a pályázatban támogatással vásárolható készülékek, valamint a lebonyolításban résztvevő kereskedők listáját. A nyertes pályázó a boltban a támogatás összegével csökkentett vételáron vásárolhatja meg az új gépet.
A pályázat felhasználásával mérséklődik a hazai energiafogyasztás, csökkennek a lakosság rezsikiadásai, továbbá az intézkedés az ország klímapolitikai céljainak megvalósulását is támogatja.- mondta Huczka István, a CECED Magyarország igazgatója. Mészáros Fanni, a CECED Magyarország cégvezetője mutatta be azt az új honlapot (www.csereprogram.hu), amelyen bárki regisztráció nélkül hozzájuthat a pályázáshoz szükséges összes információhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.