BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az ígéret: most már tényleg nem cipőtisztítóra költik el a parlagfűpénzt

Az irtására alkalmas eszközbeszerzésre január 1-jétől január 31-ig nyújthatják be pályázataikat a parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek, amelyek összesen 642 millió forintot kaphatnak - közölte a Földművelésügyi Minisztérium.

A tájékoztatás szerint az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege egymillió forinttól ötmillió forintig terjedhet.

A támogatás a pályázati kiírásban részletezett eszközök beszerzésére igényelhető, a többi között a köz- és parlagterületek mechanikai és kémiai gyomirtására alkalmazható eszközökre, védőfelszerelésekre, motoros fűkaszára, illetve permetezőgépekre.

A pályázat kiírásával ismét a parlagfű irtására, gyérítésére használható fel az állampolgárok által személyi jövedelemadójukból e célra felajánlott, korábban átcsoportosított pénz.

A Földművelésügyi Minisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára tavaly december elején jelentette be: a kormány döntött arról, hogy a 2011-ben zárolt 642 millió forintot a rendkívüli kormányzati intézkedések keretében visszacsoportosítja a parlagfű-gyérítésre.

Még decemberben írta meg a hvg.hu, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a 2009-ben a kiemelt előirányzati célként a parlagfű elleni harcra felajánlott személyi jövedelem adó 1 százalékából összegyűlt 1,1 milliárd forintot nem a célnak megfelelően használta fel. A Parlagfűpollen No Társaság 2013-ban közérdekű adat kiadása iránt pert indított a minisztérium ellen, az adatok egy részét idén szeptemberben, a többi részét pedig novemberben adta ki a tárca a civil szervezetnek. A HVG azt írta: az adatok szerint az 1,1 milliárd forintból 642 millió forintot a tárca átcsoportosított, és egyebek mellett közüzemi számlákra, informatikai, valamint irodai eszközökre fordította.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.