BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Semmit sem ér a tűzszünet: dúlnak a harcok Ukrajnában

Továbbra sem szűnnek a harcok Kelet-Ukrajnában a héten meghirdetett "újévi" tűzszünet ellenére. Az elmúlt nap alatt egy katona vesztette életét és három sebesült meg az Oroszország által támogatott szakadárok támadásai következtében - mondta vasárnapi kijevi sajtótájékoztatóján Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A katonákon kívül civil áldozata is van a szakadár tüzérségi támadásoknak a hét végén: az ukrán belügyminisztérium Donyeck megyei részlegének közlése szerint egy idős nő vesztette életét, amikor egy akna közvetlenül a házába csapódott be a részben szakadár, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő, Donyecktől 80 kilométerre északra fekvő Zajceve faluban. Nem kizárt, hogy több civil áldozata is volt a települést ért támadásoknak.

A kijevi hadműveleti parancsnokság szokásos reggeli közleménye szerint az elmúlt napban 66-szor sértették meg a tűzszünetet a szakadárok. Zajcevét többször is tűz alá vették 82 milliméter kaliberű aknavetőkkel, gránát- és rakétavetőkkel, harckocsikkal és egyéb, páncélozott harcjárművekre szerelt tüzérségi fegyverekkel. A Donyeck melletti Marjinkánál lévő ukrán állás ellen öt célzott támadást intéztek gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel. A parancsnokság szerint a katonák kénytelenek voltak viszonozni a tüzet az "engedélyezett fegyverzettel" célzottan az ellenséges lőállásokra. Számos provokációs célú támadást hajtottak végre a szakadárok a donyecki repülőtér, és a megyeközponttól mintegy 50 kilométerre északra fekvő, szakadár ellenőrzésű Horlivka térségében. A megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol térségében az orosz katonákból, zsoldosokból és Moszkva-barát helybeliekből álló "hibrid" fegyveres csapatok a néhány napja általuk megszállt Kominternove faluból lőtték akna- és rakétavetőkkel a katonák Talakivka településnél lévő állását.

Közben a Donyeck megyei szakadárok azzal vádolják az ukrán fegyveres erőket hogy ők lőtték Zajcevét, valamint a megyeközpontnak a repülőtérhez közeli részét. Eduard Baszurin, a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériumának" szóvivője vasárnap azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők oldalán lévő mesterlövészek lőttek rájuk és EBESZ-megfigyelőkre Kominternove faluban. Arról nem beszélt, hogy bárki is megsérült volna.    

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport kedden állapodott meg Minszkben a szakadárokkal arról, hogy december 23-án nulla órától újabb, "feltétel nélküli és teljes" tűzszünet lép életbe Kelet-Ukrajnában, amely a tervek szerint január közepéig tart. Ezt a Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára adta hírül a Facebook-on. Szerdán a szakadár Donyecki Népköztársaság "védelmi minisztériuma" megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.