BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A románok 85 százaléka nem szeretne menekülteket befogadni

Jelentősen nőtt a migránsok elutasítása Romániában: egy friss felmérés szerint most már a felnőtt lakosság csaknem 85 százaléka nem ért egyet azzal, hogy hazájuk menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be.

A liberális Adevarul.ro ma tette közzé az INSCOP közvélemény-kutató intézettől megrendelt felmérés adatait. Ezek szerint a megkérdezettek alig 11 százaléka ért egyet azzal, hogy Románia menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be, szemben a tavaly szeptemberben mért 26,5 százalékkal. Saját településükön a válaszadók még kisebb, 7,7 százalékos arányban szeretnének migránsokat látni, ahhoz képest, hogy arányuk tavaly ősszel még meghaladta a 24 százalékot.

Ennek megfelelően a migránsok befogadásának elutasítása a tavaly szeptemberi 65 százalékról 84,6 százalékra nőtt, amikor Romániára vonatkozóan tették fel a kérdést, és 67-ről 88 százalékra, amikor azt kérdezték, egyetért-e a válaszadó azzal, hogy a település, ahol él, fogadjon be menekülteket vagy bevándorlókat.

A román kormány nem zárkózott el az unióba érkező migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Romániának az uniós kvóták alapján első körben több mint hatezer menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.