BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Macron egyszerre csökkentené a hiányt és az adókat

Emmanuel Macron francia elnök még az idén végrehajtja az ígért adócsökkentést, annak ellenére, hogy nyolcmilliárd eurós lyuk tátong a költségvetésben.

A kampányban az elnökké választott Emmanuel Macron egyik fő választási ígérete volt a jelentős adócsökkentés a magánszemélyek és a vállalatok számára egyaránt. Többek között arról volt szó, hogy a jelenleg 33,3 százalékos társasági adót 2022-re az európai átlagszintre, 25 százalékosra csökkenti, de már jövőre megkezdi az adóterhek enyhítését. Vagyonadót például majd csak az ingatlanok után kell fizetni, és kisebbek lesznek a helyi adók is. A múlt héten azonban Édouard Philippe kormányfő felvetette, hogy halasszák 2019-re az első adócsökkentéseket, mert a költségvetésben nyolcmilliárd eurós lyuk tátong. A felháborodás hatására Macron a hét végén megígérte, hogy jövőre mégis lesz adócsökkentés, melynek összege eléri majd a hétmilliárd eurót.

Franciaország az adóterhelést illetően uniós csúcstartó. Az adóból befolyt összeg 2016-ban elérte a GDP 48 százalékát, ennek ellenére a hiányt még soha nem sikerült a Brüsszel által elvárt 3 százalék alá csökkenteni, és a költségvetés 1974 óta nincs egyensúlyban. A deficit idén várhatóan a GDP 3,2 százalékát teszi majd ki a kormány által előre jelzett 2,8 helyett és a tavalyi 3,4 után. Az EU-ban Franciaországban a legmagasabb az állami kiadások GDP-hez viszonyított aránya, tavaly megközelítette az 57 százalékot.

Macron azt ígérte, hogy a hiányt még az idén 3 százalékra szorítja. Ezt a célt még nehezebb lesz elérni adócsökkentés mellett, az elnök azonban kormányfőjének ellentmondva ragaszkodik hozzá – írta a Reuters párizsi pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. Nem tudni, mennyi köze lehet Macron adózással kapcsolatos hirtelen döntésének ahhoz, hogy a francia Davosnak is nevezett, vasárnap véget ért, négynapos gazdasági konferencián a résztvevők jelentős része élesen bírálta a csökkentés esetleges elhalasztását, bár többnyire csak magánbeszélgetéseken. Többen úgy vélték, hogy az 50 milliárd eurós befektetési terv helyett a kormánynak inkább az adókat kellene sürgősen megvágnia. A konferencia zárónapján Bruno Le Maire pénzügyminiszter utalt arra, hogy ebben a kérdésben a kabineten belül is vita van, de mindenkit megnyugtatott, hogy megvan a terve: olyan mértékben akarja megvágni az állami kiadásokat, hogy a deficit és az adók csökkentésére is mód legyen. A spórolás jegyében már korábban bejelentették, hogy elhalasztják a közalkalmazottak idénre tervezett béremelését.

Nem kérnek a ragadozókból

Bruno Le Maire pénzügyminiszter a konferencián ígéretet tett arra, hogy megvédik a stratégiai iparágakban működő francia nagyvállalatokat az ellenséges felvásárlástól. A kormány üdvözli „a befektetőket, de a ragadozókat nem”, és fel fog használni minden szükséges eszközt arra, hogy megvédje az ország gazdasági és stratégiai érdekeit – figyelmeztetett, bár konkrét példákkal adós maradt. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Franciaországban is beavatkozhat a kormány, hogy megakadályozza a nemzetgazdaság szempontjából fontosnak minősített vállalatok felvásárlását – emlékeztetett ezzel kapcsolatban a Bloomberg. Hoztak egy ilyen rendeletet például 2005-ben, amikor megindult a spekuláció, hogy a PepsiCo fel akarja vásárolni a Danone-t. A korábban elsősorban a védelmi iparra vonatkozó törvényt 2014-ben kiterjesztették az energetikára, a szállításra és az egészségügyre is.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.