BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maduro a puccskísérlet miatt szakít az Egyesült Államokkal

Államcsínynek nevezte Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnök azt, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke ideiglenes államfőnek nevezte ki magát szerdán; az államfő egyben bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal.

A caracasi elnöki palotánál összegyűlt támogatóihoz szólva Maduro a szocializmus védelmére szólított fel, és a tömegnek címezve szavait azt mondta: „itt senki sem adja meg magát”. Hozzátette, Venezuelának joga van ahhoz, hogy szuverén ország legyen. Felszólította a hadsereget, hogy őrizze meg egységét és a fegyelmet.

A 2013 óta hatalmon lévő Maduro azzal vádolta Donald Trump amerikai elnököt, hogy az érdekeit szolgáló bábkormányt akar hatalomra juttatni puccsal Venezuelában. Bejelentette, hogy Venezuela megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal, és 72 órát ad az amerikai diplomatáknak, hogy elhagyják az országot.

Úgy döntöttem, hogy megszakítom a diplomáciai és politikai kapcsolatokat az Egyesült Államok imperialista kormányával

– jelentette ki Maduro a caracasi elnöki palota erkélyéből több száz híve előtt mondott beszédében, miután Washington elismerte a dél-amerikai ország ideiglenes államfőjének Juan Guaidót.

Nicolás Maduro venezuelai elnök beszél támogatóihoz Caracasban 2019. január 23-án
Fotó: MTI/EPA/EFE/Miraflores Elnöki Sajtóiroda/Marcelo Garcia

Maduro afelől biztosított híveit, hogy e döntést alkotmányosan megválasztott elnökként, államfőként, kormányfőként, illetve „azokat a kötelességeket betartva” hozta meg, amelyekre a nép előtt esküdött fel a függetlenség tiszteletben tartása és érvényesítése érdekében.

Az Egyesült Államokra hivatkozva Maduro úgy fogalmazott:

ki velük, távozzanak Venezuelából. Elég az intervencionizmusból, itt méltóság van (...), itt egy olyan nép van, amely kész megvédeni ezt a földet.

Az elnöki beszéddel nagyjából egy időben Vladimir Padrino védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg nem ismeri el Juan Guaidót ideiglenes elnöknek.

A tárcavezető Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a fegyveres erők semmilyen elnököt nem ismernek el, aki törvénytelenül önmagát jelölte a tisztségre vagy idegen érdekek hatására lett rákényszerítve az országra. A fegyveres erők oltalmazzák az alkotmányt, és szavatolják az ország nemzeti szuverenitását – szögezte le Padrino.

Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke szerdán Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen.

Maduro bejelentését követően nem sokkal Guaidó egy Twitter-bejegyzésében azt írta: Venezuela diplomáciai kapcsolatokat fog fenntartani a világ összes országával.

Kormányellenes tüntető Caracasban 2019. január 23-án. Ezen a napon százezrek vonultak utcára Venezuela több nagyvárosában, követelve Nicolás Maduro államfő lemondását, valamint azt, hogy az ellenzéki többségű parlament elnökét, Juan Guaidót nevezzék ki elnöknek. A kormányellenes tüntetésekben eddig legkevesebb 13-an vesztették életüket.
Fotó: MTI/EPA/EFE/Cristian Hernández

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan Kanada, illetve a latin-amerikai országok többsége – Mexikó és Bolívia kivételével – is jelezte, hogy elismeri az ellenzéki politikust átmeneti elnökként, és támogatni fogja őt a demokrácia helyreállításában Venezuelában.

Donald Trump közölte, hogy országa latba veti minden gazdasági és diplomáciai erejét, hogy elősegítse a demokrácia helyreállítását Venezuelában.

Trump egyúttal arra bátorított más nyugati országokat, hogy Washingtonhoz hasonlóan ismerjék el Guaidót a dél-amerikai ország legitim elnökeként.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter felszólította a venezuelai hadsereget és a biztonsági erőket, hogy támogassák a demokráciát, és védelmezzék Venezuela állampolgárait. Egyúttal felszólította Madurót, hogy álljon félre „egy legitim vezető javára, aki a venezuelai emberek akaratát képviseli”. Hozzátette: „amint felállítja átmeneti kormányát, Guaidó élvezni fogja az Egyesült Államok támogatását”.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.