BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A második hullám elindult, új stratégia kell

A WHO becslései szerint 2 milliárd dózis vakcinára lesz szükség világszerte, ahhoz, hogy a legveszélyeztetettebbeket be tudják oltani.

A nyár elején a kezünkben volt a lehetőség, hogy kordába tartsuk a fertőzést, de ezzel nem tudtunk élni – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy tudományos konferencián.

Hozzátette: a második hullámra egy teljesen más típusú stratégiát kell kialakítani.

Szisztematikus jól átgondolt szűréseket, a maszkhasználat fontosságát a 1,5 méteres távolság megtartására és a kézmosás fontosságát emelte ki.

Több mint nyolc hónapja van velünk a vírus és ez így lesz mindaddig, amíg meg nem találjuk védőoltást és a megfelelő gyógyszereket és nem tartjuk be azokat a szabályokat, amelyeket a WHO is javasol mondta Jakab Zsuzsa, a Egészségügyi Világszervezet a WHO főigazgató-helyettese.

A WHO becslései szerint 2 milliárd dózis vakcinára lesz szükség világszerte,

ahhoz, hogy a legveszélyeztetettebbeket be tudják oltani.

Fotó: AFP

Jakab Zsuzsa szerint 2020 végére legkésőbb 2021 év elejére elkészülnek, azok a vakcinák melyeket biztonságosan lehet használni.

A vakcina elővásárlást egyeztetni kell az igazságos és egyenlőségi elven alapuló vakcinaelosztás során.

Jelenleg 170 fejlesztés van a vakcinák területén, több ezek közül már a harmadik fázisban van. Jakab Zsuzsa hozzátette: a oltóanyagfejlesztés mellett 1400 gyógyszerfejlesztés is zajlik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.