BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt az újabb adat, Magyarországon tombol a járvány

A legfrissebb elemzés szerint növekvő tendenciát mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége. Csak a franciáknál van több beteg, mint nálunk.

Székesfehérváron, Budapest északi-, déli és központi területein, Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki az új koronavírus örökítőanyagának mennyiségében. A 37. héten végzett szennyvízvizsgálatok alapján Budapest központi területén emelkedett az új koronavírus örökítőanyagnak koncentrációja is – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elemzése. Hozzáteszik, a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A megnőtt pozitív esetszámok azt mutatják, hogy nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása – írta az NNK.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarországon most brutálisan tombol a koronavírus-járvány, Spanyolországot és Olaszországot is megelőzve, Franciaország után a második helyre kerültünk az EU-n belül a lakosságra vetített terjedési számokkal

– mondta Jakab Ferenc virológus, a víruskutató akciócsoport vezetője a Pécsi Tudományegyetem Covid-19, tanulságok és aktualitások című online előadásán, amelyet a napi.hu idéz. Senkit ne tévesszen meg, hogy most a fiatalok fertőződnek, az esetszámok növekedése után 5-7 héttel nő a halálesetek száma. Ma már 18-an vannak lélegeztetőgépen,

80 százalékuk sosem jön le róla

– tette hozzá a virológus.

Ezt a járványt csak a vakcina fogja megállítani – mondta Jakab Ferenc, a járványügyi intézkedések csak fékezhetik, megállítani nem tudják. Jelenleg a mintegy 130 fejlesztésből 6-8 jutott a klinikai vizsgálatok fázis 3-as szakaszába, a már forgalomba került orosz vakcinával ezt nem várták meg, a már a fázis 2-es szakaszban törzskönyvezték.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.