BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy reagálni fog a legújabb tajvani fegyvereladásokra

Kína sürgeti az Egyesült Államokat, hogy azonnal hagyjon fel Tajvan felfegyverzésével, és azonnal hagyjon fel a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást aláásó veszélyes akciókkal - közölte a kínai kormány.

Kína közölte, hogy diplomáciai panaszt nyújtott be az Egyesült Államokhoz, és fenntartja a megtorlás jogát a Tajvanra irányuló legutóbbi amerikai fegyvereladások után, ami fokozta a szigetcsoport feletti vitájukban a feszültséget.

Taiwan President Lai Cheng-te during the Annual Han Kuang Military Exercise
Fotó: I-Hwa Cheng

„Kína határozottan reagálni fog, és minden szükséges intézkedést megtesz a nemzeti szuverenitás, a biztonság és a területi integritás szilárd védelme érdekében” - áll a pekingi külügyminisztérium szombaton késő este kiadott közleményében, miután az Egyesült Államok jóváhagyta a Tajvanra irányuló mintegy 2 milliárd dolláros katonai eladásokat.

„Kína sürgeti az Egyesült Államokat, hogy azonnal hagyjon fel Tajvan felfegyverzésével, és azonnal hagyjon fel a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást aláásó veszélyes akciókkal” - tette hozzá a közlemény.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy a Külügyminisztérium közölte, Tajvan amerikai képviselete közepes hatótávolságú légvédelmi technológiával ellátott föld-levegő rakétarendszerek vásárlását kérte 1,16 milliárd dollár becsült költséggel. A minisztérium külön jóváhagyta Tajvan kérelmét radarrendszerek és kapcsolódó berendezések vásárlására, összesen 828 millió dollár becsült költséggel. A kongresszust értesítették a lehetséges eladásokról.

A szorosban azután nőtt meg a feszültség, hogy Peking e hónap elején nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan környékén. Kína ígéretet tett arra, hogy a fejlett chipek gyártásával foglalkozó központot egy napon ellenőrzése alá vonja, ha kell, erőszakkal is. Az Egyesült Államok a szigetcsoport fő katonai támogatója.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.