BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Országos tisztifőorvos: alig van már térítéses vizsgálatkérés

Folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma.

Tizenhat, a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzésre érkezett drukker testhőmérséklet-eredménye volt túlságosan magas, de őket mind újramérték 15 perccel később, így mindenki bejuthatott, akinek jegye volt – hangzott el az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

Kilenc beteg meghalt, 16 ezernél is több aktív fertőzött itthon – derül ki a pénteki adatokból. 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 22 127-re nőtt a Magyarországon beazonosított fertőzöttek száma. Ennél magasabb napi adatot eddig háromszor adtak ki.

Az Infostart beszámolója szerint Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, több tucatnyi esetben volt „szájmaszkos” intézkedés a tömegközlekedésben.

Ellenőrizték a házi karanténokat is, egy nap alatt 12 285 megjelenés volt a rendőrség részéről.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Szót ejtett a csütörtöki Szuperkupa-meccset övező rendőri tevékenységről:

a meccsen 14 032 drukker volt ott. A határon átlépőknek kellett negatív PCR-teszteredmény és testhőmérsékletet is mértek a stadionbejáratoknál.

Müller Cecília országos tisztifőorvos figyelmeztetett, hogy folyamatosan ezer fő közelében van az új esetek száma. A halottak 57 év fölöttiek voltak a csütörtöki napon, közülük sokan szív- vagy érrendszeri betegek, illetve rákosok voltak koronavírusosként.

A PCR-tesztek önköltségi árával összefüggésben elmondta,

„alig van már térítéses vizsgálatkérés”, de a 19 500 forint nem csak a teszt árát, hanem a tesztelés infrastruktúrájáét is magában foglalja.

Arra a kérdésre, hogy igaz-e, hogy az innovációs minisztérium szerint október elején ugrik meg a halálozások száma, illetve mire alapozzák ezt azt mondta, hogy

az ország a WHO ajánlásai alapján jár el. „Vannak matematikai modellek és járványügyi alapvetések. Ha nő a fertőzöttszám, nő a halálozások száma, főként, ha magas kockázatú egyén betegedik meg. Még nagyobb a felelősségünk, mint valaha is volt”

– tette hozzá.

Rendőri intézkedések

A rendőrök 263 alkalommal intézkedtek a koronavírus-járvány miatt hétfőn életbe léptetett kormányrendelet alapján az elmúlt négy napban – közölte a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese pénteken online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta:

a rendőrök 133 esetben intézkedtek a védelmi intézkedések megszegése miatt csütörtökön; több esetben közérdekű üzem megzavarása miatt.

Közölte: 28 tömegközlekedési járművön utazó ember nem vagy nem megfelelő módon viselte a maszkot, 105-en pedig üzletben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén nem tartották be a maszkviselési szabályokat

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.