BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten már indulhat a jelentkezés a koronavírus elleni oltásra

Interneten és levélben is jelezhetjük majd, hogy előjegyzést szeretnénk kérni a vakcinára.

Várhatóan már a héten elindul a jelentkezés a koronavírus elleni oltásra – emlékeztet a Metropol. Interneten és levélben is lehet jelentkezni az oltásra, így a szakemberek látni fogják, hogy a magyar lakosság hány százaléka élne a lehetőséggel.

Az oltás önkéntes és ingyenes lesz, és a hatóságok hangsúlyozzák: csak olyan oltóanyag kaphat engedélyt Magyarországon, amely átmegy az összes szükséges hatósági vizsgálaton.

„Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján csak az illetékes hatóságok által megvizsgált és engedélyezett oltóanyagot lehet beadni.

Világos eljárásrend alapján vizsgálják meg a mintákat és döntenek arról, hogy használható-e az adott vakcina Magyarországon vagy sem” – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban elmondta, hogy az oltási terveket már hetekkel ezelőtt kidolgozták.

13 ezer helyszínt jelöltek ki a tömeges oltásra. Itt elsőbbséget élveznek majd a védekezésben résztvevők és a leginkább sérülékeny csoportokhoz tartozók, például az idősek és a krónikus betegek.

Fotó: AFP

Magyarország tárgyal több keleti vakcinagyártóval, ugyanakkor az EU-ból is érkezhetnek oltóanyagok, mivel az unió több amerikai és európai gyártóval is megállapodást kötött. Szlávik János szerint a szövődmények elkerülése miatt mindenkinek érdemes beadatni az oltást.

A vakcina várhatóan 90 százalékos védelmet nyújt majd, így ha a lakosság 50-60 százaléka beoltatja magát, akkor elkerülhető, hogy még durvább legyen a járvány.

A Délpesti Centrumkórház főorvosa kiemelte, az újonnan kifejlesztett oltásoknál nem észlelnek hosszú távú mellékhatásokat,

így a világ bármely pontjáról érkező oltóanyag biztonságos lesz.

Magyarország az Európai Unió tagjaként 4-5 féle oltóanyagból kötött le készleteket, amelyek közül már decemberben érkezhet kisebb adag, jövőre pedig óriási mennyiségek. Szlávik leszögezte, hogy a korlátozások feloldásához a vakcina az egyetlen út.

A következő időszakban még emelkedhet a fertőzöttek és halottak száma, de remélhetőleg karácsonyig bekövetkezik a járvány tetőzése

– tette hozzá az infektológus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.