BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merkel nem örül annak, ami Németországban zajlik

A német kancellár szerint országos kijárási korlátozást kellene bevezetni Németországban. Angela Merkel szerint a tartományi miniszterelnökök nem tesznek eleget a polgárok védelme érdekében.

A 16 szövetségi tartomány miniszterelnöke és a központi kormányzat között még március elején jött létre megállapodás azokról a rendkívüli intézkedésekről, amelyeket helyi szinten be kell vezetni ott, ahol a koronavírus-fertőzöttek száma százezer főre vetítve meghaladja a százat. A kancellár szerint ezeket

a vészfékeket nem húzták be mindenütt,

annak ellenére, hogy a járvány terjedésének üteme ezt mostanára szinte az összes tartományban indokolttá tenné. Angela Merkel a német közszolgálati ARD televíziónak adott interjúban arról beszélt: reméli, a tartományi vezetők sürgősen pótolják a hiányosságokat. Ha ezt elmulasztják, a szövetségi kormány újabb országos korlátozásokat vezethet be – tette hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer

A Deutsch Welle által idézett interjúban Merkel azt mondta:

meg kell törnünk a harmadik hullámot, ehhez pedig a szövetségi tartományoknak kell cselekedniük. Nagyon komolyan kell venni a szükséges intézkedéseket. Vannak olyan tartományok, ahol ez működik, másutt egyáltalán nem.

A lazítások a Saar-vidéken a legszembetűnőbbek; itt a miniszterelnök meghirdette a kulturális-, a szórakoztató-, valamint a sportlétesítmények megnyitását húsvét után. Több másik tartományban ennél enyhébb, de hasonlóan súlyos következményekkel kecsegtető enyhítésekről határozott — főként a gazdasági élet újraindítása érdekében. Angela Merkel ezeket elhamarkodott döntéseknek nevezte, amelyek azzal a hamis illúzióval kecsegtetik az embereket, hogy eljött nyitás ideje.

A német kancellár elmondta: a központi kormányzat fontolóra veszi a maszkviselés szabályainak felülvizsgálatát, a társadalmi érintkezés jelenleginél szigorúbb korlátozását és

egy országos kijárási korlátozás bevezetését is.

Merkel hozzátette: sűrűbben tesztelnek, például az iskolákban — ahol a diákokat hetente kétszer szűrik a koronavírusra —, és a munkahelyeken, ahol a Financial Times értesülése szerint a heti kétszeri szűrés lehetőségét hamarosan törvényben írhatják elő a cégeknek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.