BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felszálló amerikai gép oldalába kapaszkodnak a menekülő afgánok

Videó készült arról, hogy több százan rohannak a felszálló katonai repülőgép után Kabulban.

Kétségbeesett afgánok próbáltak egy mozgó amerikai katonai repülőgépre felkapaszkodni, amely a kabuli repülőtérről indult el. A sajtó már beszámolt korábban az esetről, ez az a gép, amelyről – az eddigi beszámolók szerint – hárman is a mélybe zuhantak – írja a The Guardian.

A videofelvételen több száz ember látható, akik a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályán haladó gép mellett futnak. Számos ember lóg a C-17A repülőgép oldalán, közvetlenül a szárny alatt. 

Mások integetnek és kiabálnak a a pilótának és helyszínen dolgozó sajtónak.

Az emberek már vasárnap este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. 

Több százan be tudtak hatolni a repülőtérre, az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe tüzet nyitva próbálták a tömeget feloszlatni.

Fotó:  DPA / dpa Picture-Alliance / AFP

A VG is beszámolt már arról, hogy legalább öt ember életét vesztette a repülőtéren tapasztalható káoszban. 

Az iszlamista tálib lázadók a nemzetközi haderő kivonulását kihasználva offenzívát indítottak az ellenállást alig tanúsító kormányerők ellen, és végül vasárnap bevették Kabult is. Ezzel párhuzamosan az afgán elnök külföldre menekült, a kormány pedig összeomlott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.