BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kémrepülők repkednek a fejünk felett

A Flightradar24 a világ legnépszerűbb repülőgép-követő alkalmazása, ezen figyelhettük, ha épp valamelyik családtagunk repült valamerre.

Az orosz–ukrán háború kitörésével tovább nőtt az alkalmazás népszerűsége, ugyanis élőben lehet követni azt is, éppen milyen katonai repülőgépek tartózkodnak felettünk vagy közelünkben. Így sokaknak feltűntek az Erdély vagy Lengyelország felett rendszeresen hosszasan köröző ellenőrzést vagy felderítést végző gépek.

Fotó: ARIS OIKONOMOU

Ha ma délelőtt 10 óra körül rápillantottunk a Flightradar24 térképére, akkor láthattuk, hogy Brassó környékén az amerikai légierő egyik gépe repked, Krakkó felett pedig egy NATO-felségjelzés alatt futó gép rója a köröket. Az erdélyi sajtó utána is járt, milyen feladatokat végeznek ezek a repülők, többek között azért is, mert a lakosságot egyre inkább aggasztotta a folyamatos zúgás és az esetleges környezetszennyezés.

Rendszeresen köröz Brassó környékén például egy Boeing KC–135 Stratotanker utántöltő tartálygép, 90 tonna kerozinnal feltöltve. A kronikaonline.ro beszámolója szerint ez a gép a légtérellen­őrző AWACS-ok (Airborne Warning And Control System) levegőben történő utántöltését biztosítja. A tartálygép jellemzően 8000 méteren repül, egyetlen levegőben töltött óra alatt 11 ezer dollárt éget el. A Románia légterét ellenőrző vadászgépek munkáját több tartálygép is támogatja.

Az AWACS-gépeket hívja a köznyelv kémrepülőgépeknek.

Radarrendszereik révén képesek arra, hogy a több száz kilométer sugarú körben gyűjtsenek információkat a légi forgalomról, illetve jelen esetben a katonai műveleti területeken az utolsó tankot és a csapatmozgásokat is feltérképezzék, és valós időben továbbítsák.  Az E−3 Sentry például 650 km-re is képes „ellátni”, és kevésbé akadályozza a domborzat, mint a földi radarokat.

Az egyesített NATO-légvédelem komoly flottát működtet Romániában, a Hotnews.ro információi szerint az amerikai légierő európai egységeiből oda irányítottak két F–35 Lightning II típusú „lopakodó” vadászbombázót, nyolc F–16 Fighting Falcon vadászgépet, Olaszországból nyolc, Németországból hat Eurofighter Typhoon érkezett, ugyanakkor készültségben van a romániai légierő tizenhét F–16-osa és mintegy húsz MiG–21 Lancer.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.