BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

III. Károly nem csak a brit, de a francia adófizetőknek is sokba kerül

A brit királyt Emmanuel Macron hivatala közel 200 millió forintnak megfelelő összegért látta vendégül. Az Élysée-palota pedig tetemes hiánnyal zárta a tavalyi évet, igaz, ebben nem csak III. Károly király vendéglátása játszott szerepet.

Közel 475 ezer eurót (több mint 180 millió forint) költött egy, III. Károly brit uralkodó fogadásakor megrendezett vacsorára a francia elnöki hivatal – derül ki egy kedden közzétett jelentésből.

776037508, III. Károly
III. Károly király és Emmanuel Macron koccint / Fotó: AFP

Ez volt a menü a királyi vacsorán

A több mint 150 vendéggel megrendezett tavaly szeptemberi eseményen a menüben a többi között homár és más rákok, pezsgőben marinált francia baromfi, erdei gombák is helyet kaptak, míg a szomjukat champagne-nyal és antik borokkal olthatták az egybegyűltek. Desszertként licsis macaront, rózsaszörbetet és málnát tálaltak fel.

A 475 ezer eurós összegből több mint 166 ezer eurót tett ki a catering, míg az italszámla meghaladta a 42 ezer eurót. Nem csoda, hogy III. Károly méltatta Emmanuel Macron nagyvonalúságát akkor – idézi fel a The Guardian.

Az elnöki hivatal kiadásait vizsgáló könyvvizsgálói jelentés szerint 

Narendra Modi indiai miniszterelnök Louvre-ban megtartott fogadása is hasonló összegbe, több mint 410 ezer euróba került, 

melyből közel 173 ezer eurót tettek ki az ételek és több mint 36 ezer eurót az italok.

A jelentés ugyanakkor figyelmeztetett is az elnöki hivatal költekezése miatt, hiszen az tavaly 125,5 millió eurót költött, 8,3 millió eurós hiány mellett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.