BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az izraeli háború 279. napja – Izrael nem pihen: Hamász-tiszteket likvidáltak, rakétákat lőttek ki és folyamatosan számolják fel a rejtett fegyvereket

Israeli Raid Gaza May 29
Összefoglaló:

Az izraeli hadsereg (IDF) több térségben is vörös riasztást adott ki rakétatámadás miatt, többek között Kerem Shalomban is, ami a segélyszállítmányok egyik fő átjutási pontja. Az IDF beszámolója szerint egy 5 rakétából álló sorozatot sikerült megsemmisíteniük, melyet Rafah térségéből lőttek Izrael több pontjára.

Israeli Raid Gaza May 29, Izrael
Izrael nem pihen: Hamász-tiszteket likvidáltak, rakétákat lőttek ki és folyamatosan számolják fel a rejtett fegyvereket / Fotó: Middle East Images via AFP

A vörös riasztást Holit, Avshalom, Yevul, Dekel, Sdeh Avraham, Yated és Kerem Shalom településeken adták ki. Az izraeli sajtó és a hadsereg egyelőre nem számolt be áldozatokról vagy károkról, de

feltételezhető, hogy időben eltérítették a támadó egységeket.

A vörös riasztások helyszíne, köztük Kerem Shalom is / Fotó: X / @ILRedAlert

Az IDF továbbá arról számolt be, hogy az éjszaka folyamán dróncsapást hajtott végre egy teherautó ellen a dél-libanoni Ayta ash-Shabban. A települést a Hezbollah terrorszervezet használta egy rakétakilövő-állomás tárolására, a megtámadott teherautó pedig ezt szállította. A Times of Israel szerint erről az állomásról lőttek szerda este Shtula területére.

Az IDF és a Shin Bet biztonsági erők két magas rangú Hamász-tiszttel végeztek az éjszaka folyamán.

A tisztekre Gáza központjában bukkantak rá. A semlegesített Hamász-vezetők Hasszán Abu Kuik, a terrorszervezet egyik belső biztonsági és központi gázai térség hadműveleti biztonságának vezetője, valamint Naser Mehan, aki a Hamász katonai hírszerzésének egyik csapatparancsnoka volt. Az IDF szerint Abu Kuik aktívan részt vett a Hamász katonai akcióinak megtervezésében és több tucat terrorcselekményt vezetett Izrael ellen.

A hadsereg arról is beszámolt, hogy kommandós zászlóalja nagy mennyiségű fegyvert foglalt le az UNRWA – az ENSZ palesztin segélyszervezetének – gázai főhadiszállásán, köztük

  • robbanó drónokat,
  • gránátokat,
  • mesterlövész puskákat,
  • aknavető lövedékeket
  • és rakétákat.

A katonák légi csapást is indítottak Hamász-fegyveresek ellen, akik az épületegyüttesből lőttek. Az IDF szerint Rafah déli részén is folytatódnak a harcok, a csapatok és légi csapások több tucat Hamász-fegyveressel végeztek az elmúlt napokban. A támadások során számos alagutat és csapdába esett föld alatti létesítményt is találtak, melyeket megsemmisítettek.

Két izraelit, egy férfit és egy nőt megölt egy Libanonból Észak-Izraelre kilőtt rakéta a Golán-fennsíkon kedden – jelentette az izraeli mentőszolgálat. A libanoni síita Hezbollah milícia rakétája egy autót talált el, amely a Golán-fennsík Nafah nevű kereszteződésénél haladt. A Hezbollah magára vállalta több tucat rakéta indítását kedden, állításuk szerint a Nafah nevű katonai bázist vették célba a Golánon.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.