BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
svéd orosz Pal Jonson

Orosz támadástól tart Svédország

A skandináv ország szerint Moszkva jelenti a legnagyobb fenyegetést a biztonságukra. A svéd védelmi miniszter ezzel indokolta, hogy Európának még nagyobb támogatást kell adnia az ukránoknak.

„Svédország számára Oroszország jelenti a legnagyobb veszélyt 2030-ig” – jelentette ki országa új nemzetvédelmi stratégiáját ismertetve hétfőn Pal Jonson védelmi miniszter.

svéd orosz Pal Jonson
Pal Jonson szerint Svédországnak fel kell készülnie egy orosz támadásra / Fotó: AFP

Jonson sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az orosz fenyegetés mértéke az ukrajnai háború alakulásától függően változhat, így egy „Svédország vagy szövetségesei elleni orosz támadás nem zárható ki”. Hozzátette ugyanakkor, hogy 

jelenleg alacsony az esélye egy orosz fegyveres támadásnak, miközben az is igaz, hogy Oroszország kész lehet nagy politikai és katonai kockázatot is vállalni.

Az új nemzetvédelmi stratégia egyik legfontosabb eleme a stratégiai erőforrások, köztük az északi területen található, tavaly januárban felfedezett kirunai ritkaföldfém-lelőhely megvédelmezése. Az Európai Unióban felhasznált ritkaföldfémek 98 százaléka jelenleg Kínából származik.

A svéd kormány szerint a stratégia kidolgozását az is indokolttá tette, hogy egy orosz katonai repülőgép június közepén megközelítette a Balti-tengeren található stratégiai fontosságú Gotland szigetét, megsértve ezzel a svéd légteret.

Egymásnak feszült Oroszország és Svédország: „tudjuk, hogy svéd zsoldosok harcolnak az ukrán fronton”

Nemrég derült ki, hogy már kínaiak is harcolnak Oroszország oldalán az ukrán háborúban. Most már azt is lehet tudni, hogy Ukrajna csapataiban pedig svéd zsoldosok jelentek meg, akiket ráadásul Stockholmban toboroznak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.