BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szélsőbaloldali anarchisták állhatnak a francia vonatokat megbénító szabotázs mögött

Gérald Darmanin szerint hasonló akciókat a szélsőbalos csoportok szoktak elkövetni, de kérdés, hogy azok most a saját szakállukra cselekedtek vagy manipulálták őket. A szabotázs az olimpia megnyitója előtti órákban közlekedési káoszt okozott.

A párizsi olimpia megnyitójára időzített múlt heti, az ország SNCF vasúti hálózatát megbénító heti szabotázsakció hátterében szélsőbaloldali csoportok állhatnak Gérald Darmanin belügyminiszter szerint.

French Rail Network Suffered A Sabotage Hours Before The Olympic Ceremony Opening, szabotázs, olimpia,
A szabotázs káoszt okozott a francia pályaudvarokon / Fotó: AFP

Árulkodók a szabotázs módszerei

A France 2 tévécsatornának nyilatkozó tárcavezető szerint több ember profilját is azonosították, és a szabotázs módszerei egybevágnak a baloldali szélsőségesek által használt módszerekkel.

Bár Darmanin példát nem említett, a szélsőbalos francia anarchisták korábban többször intéztek gyújtogatásos támadást a francia vasúti hálózat ellen. 

A belügyminiszter szerint a támadások szándékosak, kifejezetten precízek és jól célzottak voltak, miközben az ultrabalos csoportok hagyományos akcióit idézték – írja a France24.

Azonban amikor arról kérdezték, hogy az azonosított profilok közel állnak-e a szélsőbalhoz, Darmanin óvatosságra intett és jelezte, hogy a kérdés az, hogy a támadókat manipulálták-e vagy saját szakállukra követték el a szabotázsakciót. Ám szerinte ezek az emberek közel állhatnak a mozgalomhoz. Erre utalhat egy, a szabotázst támogató és az olimpiát kritizáló közlemény is, amit egy váratlan delegáció nevében írtak alá és melyet számos sajtóterméknek elküldtek. A közlemény szerint az olimpia a nacionalizmust és a népek nemzetállamok általi elnyomását ünnepli. Darmanin szerint a közlemény hasonlít az akció vállalásához, ám érdemes óvatosnak lenni, mert akár egy opportunista lépés is lehet.

Múlt pénteken több gyújtogatást is végrehajtottak a francia TGV-hálózat ellen, ami közlekedési káoszt okozott az olimpia megnyitója előtt, ami mintegy 800 ezer utazót érintett. Hétfőre azonban már minden vonat a menetrend szerint közlekedett Patrice Vergriete közlekedési miniszter szerint.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.