BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyamatosak az erdőtüzek Horvátországban

Nem csitulnak a napok óta folyamatosan égő tüzek Horvátországban és az időjárás sem segíti a tűzoltók munkáját, az erős szél ugyanis kedvez a lángok terjedésének – számol be róla a horvát Index.

Még mindig élnek a tüzek Split-Dalmácia megyében, a Makarska melletti Tučepiben és a Trogirtól nem messze fekvő Vrsine-ben, ahol már mintegy 800 hektár alacsony növényzet, maquis és fenyőerdő égett le, a fáradt tűzoltókat pedig viharok fenyegetik a következő napokban − számolt be róla a horvát Index. A három napja megállás nélkül égő tűzek helyzetével kapcsolatban Ivan Kovačević megyei tűzoltóparancsnok elmondta a Hinának, hogy a legfontosabb a házak és egyéb épületek védelme.

Fight against forest fire in Urla district of Izmir continues
Több száz hektáron pusztítanak a lángok / Fotó: Anadolu via AFP

Az elkövetkező napokra vonatkozó időjárás-előrejelzés azonban nem kedvez a tűzoltóknak, ugyanis viharos széllökésekre lehet számítani, ami meggyújtja a tüzeket.

Skradin hátországában a korábbi napokhoz képest kedvezőbb a helyzet, de továbbra sincs pihenőjük a tűzoltóknak. 120-an vannak a pályán, mintegy 40 járművel. Mintegy 1400 hektár égett le, a sűrű füst pedig nehezíti az oltást – írja a HRT .

A tučepi és a podgorai tűzfront 18 kilométeres, mert ott az elmúlt napokban több tűz is egybeolvadt. A Trogir melletti Vrsinében valamivel nehezebb a helyzet a nehezen megközelíthető terep miatt, amelyet a tűzoltók nehezen tudnak elérni, ezért ma délelőtt a kanadaiak és az Air Tractors ott oltották a tüzet. A tučepi és a podgorai tűzfront 18 kilométeres, mert ott az elmúlt napokban több tűz is egybeolvadt. A Trogir melletti Vrsinében valamivel nehezebb a helyzet a nehezen megközelíthető terep miatt, amelyet a tűzoltók nehezen tudnak elérni, ezért ma délelőtt a kanadaiak és az Air Tractors ott oltották a tüzet.

Marija Vučković környezetvédelmi és zöldátállási miniszter a mai napon bejelentette, hogy két héten belül akciótervet hoz, amelynek keretében megpróbál megoldásokat találni az ismert vagy ismeretlen tulajdonosok hátrahagyott magántulajdonainak kérdésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.