BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MÁV-vezér kapta a legrangosabb kitüntetést

A közlekedési ágazat legrangosabb elismerésének számító Baross Gábor-díjat Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke kapta.

A közlekedés ügye lassan újra olyan fontos nemzeti kérdéssé válik, mint Széchenyi István korában – emelte ki Csepreghy Nándor, miniszterhelyettes az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedési kitüntetéseinek átadóján. Az ágazat legrangosabb elismerésének számító Baross Gábor-díjat Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke kapta.

Mosóczi László, MÁV, Baross Gábor-díj
Mosóczi László (balról a második), a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója kapta a legrangosabb díjat / Fotó: ÉKM

Csepreghy Nándor: jól szervezett közlekedés nélkül nincsenek erős, szuverén országok

„Vitázunk a gyorsforgalmi úthálózatok bővítéséről, az országokat is átszelő kötöttpályás áruszállítás fejlesztéséről, 

az elektromobilizáció jövőjéről, az akkumulátorgyárakról, az elektromos autókról, valamint a belső égésű motorokkal szemben támasztott, nehezen tartható uniós elképzelésekről.

Vitát folytatunk a fapados légitársaságok jelentette környezetterheléstől az elektromos rollerek és kerékpárok közlekedési szabályainak meghatározásáig, számos területen és kérdésben. Ezek a viták azonban lehetőséget jelentenek a fejlődésre, valamint arra, hogy a közlekedés ügyének fontosságát az uniós döntéshozók figyelmébe ajánljuk, és minden tagország megkaphassa azt a fejlesztési forrást, ami megilleti. Mert 

jól szervezett közlekedés nélkül nincsenek erős, szuverén országok, a közlekedés fejlesztése nélkül pedig nincs versenyképességi javulás”

– fogalmazott Csepreghy Nándor, hozzátéve: a közlekedés ügye lassan újra olyan fontos nemzeti kérdéssé válik, mint Széchenyi István korában.

A miniszterhelyettes ezzel utalt arra, hogy a közlekedési díjak átadására minden évben Széchenyi István, az első független és felelős magyar kormány közmunka és közlekedésügyi miniszterének születésnapja (1791. szeptember 21.) alkalmából kerül sor.

A közlekedés területén magas színvonalon végzett, eredményes és kiemelten értékes szakmai munkája elismeréséért Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott:

  • Bónis Mihály, az Építési és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárságának vasúti jármű referense, aki több, mint 30 éves kiemelkedő szakmai munkájával járult hozzá a magyar vasút járműállományának fejlesztéséhez, hiszen számos, a hazai vasúthálózaton közlekedő motorvonat, vasúti kocsi tervezésében és engedélyeztetésében vett részt.
  • Czinki László, a Rail Cargo Hungária Zrt. Területi Üzemeltetési Központ-Nyugat vezetője, aki több mint 40 éve állítja széleskörű szakértelemét, hivatás iránti elkötelezettségét, valamint a munkatársakkal, a partnerekkel és az ügyfelekkel történő megoldás-orientált, konstruktív együttműködését a magyar vasút szolgálatába.

A közlekedés érdekében végzett magas színvonalú, eredményes munkája elismeréséért Közlekedésért Érdemérmet kapott:

  • Milovukovics Györgyi, a Magyar Autóklub főtitkára, aki a szervezet korszerűsítésében, valamint a hazai és nemzetközi kapcsolatainak aktív és széleskörű fejlesztésében kifejtett példaértékű, magas színvonalú és innovatív tevékenységével lehetővé tette, hogy a Magyar Autóklub sikeresen vegyen részt a közlekedési ágazat működésében és fejlődésében.
  • Szabó Lajos, a MÁV Zrt. forgalmi szakértője, akinek a Széchenyi István Egyetemen végzett oktatói munkája alapvető fontosságú több vasutas- és mérnökgeneráció szakmai fejlődésében; tudományos munkája, felbecsülhetetlen tudása és a vasút fejlesztése érdekében végzett elhivatott munkája a tudományos és a vasutas szakmai világban is kiemelkedő megbecsülésnek örvend.
  • Szalóky Péter, HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítási szakértője, aki a hazai légi irányítás szolgálatában tett több, mint négy évtizedes pályafutása során egyebek mellett a legmodernebb navigációs technológiák hazai meghonosításával, valamint a hazai szakember utánpótlás-képzésben vállalt jelentős szerepével kiemelkedő mértékben járult hozzá a magyar léginavigációs iparág és a hazai polgári repülés fejlődéséhez.

A magyar polgári repülés érdekében végzett tartósan magas színvonalú szakmai tevékenysége, kiemelkedő életútja során szerzett érdemei, valamint a magyar polgári légiközlekedési szakemberképzés területén és a polgári légiközlekedés irányításában, szabályozásában végzett kimagasló tevékenysége elismeréséért a Magyar Polgári Repülésért Érdemérem kitüntetésben részesült:

  • Székely Zoltán, a HungaroControl Zrt. osztályvezetője, a Közlekedéstudományi Egyesület Légiközlekeedési Tagozatának tagja, aki több évtizedes munkájával kiemelkedő mértékben járult hozzá a hazai légi közlekedés és a repülésbiztonság fejlődéséhez; a légiközlekedés stratégiai feladatainak megvalósításában jelentős szerepet vállalt, rész vett a HungaroControl Zrt. és a Budapest Airport Zrt. megalapításában, a katonai- polgári együttműködés szabályozásában, illetve a vidéki repülőterek fejlesztésében végzett munkájával kiemelkedő mértékben hozzájárult a magyar légi közlekedési iparág sikereihez és a magas repülésbiztonsági szint megteremtéséhez, megőrzéséhez.

A közlekedés érdekében végzett kimagasló, példamutató tevékenységéért, továbbá életműve elismeréseként Baross Gábor-díjat kapott:

  • Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. és Volánbusz Zrt. vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

Mosóczi László 1984-ben kezdte vasúti pályafutását, gyakorló közlekedésmérnökként. Szakterülete a vonatérzékelés, a vonatbefolyásoló rendszerek fejlesztése és irányítása volt, ebben a témakörben doktorált a Budapesti Műszaki Egyetemen.

2023 januárjától a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójaként felel a vasúti személyszállítás országos operatív irányításáért. Szintén 2023-tól a hazai kötöttpályás járműgyártás fejlesztéséért felelős miniszteri biztosként segíti a hazai vasúti járműpark folyamatos megújulását. 2023 decemberétől a MÁV-START Zrt. irányítása mellett a Volánbusz Zrt. vezérigazgatói posztját is betölti, cégvezetői tevékenysége mellett a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

Munkásságáért 2003-ban Mikó Imre-díjban, 2012-ben pedig Közlekedésért Érdeméremben részesült.

MÁV: először jelentett be részleteket Lázár János a vasútfejlesztési programról – tengernyi pénzt ad rá a kormány

Így fejlesztik a MÁV-ot, végre kiderültek a konkrétumok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.