BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Agymosás Oroszországban – nyájjá formálja az orosz nemzetet Putyin

A Kreml eltökélt szándéka, hogy az új generáció továbbra is az elnök képére formálódjon, erre többszáz millió dollárt költenek évente.

Egyelőre úgy tűnik nem válik „kútba dobott pénzzé” az a több száz millió dollár, amit  Putyin elnök évente elkölt arra, hogy már az iskolában elkezdje saját képére formálni az orosz fiatalokat. 

Az agymosás, és egyfajta 21. századi személyi kultusz beérni látszik: ünnepélyes zászlófelvonással, és a Himnusz eléneklésével köszöntötték országszerte a diákok az új tanévet, az oktatási minisztérium arra buzdít ,minden iskolát, hogy hetente emlékezzenek meg az ukrajnai invázióról.

Opening ceremony of Private Moscow International School in Mersin
Tanévnyitó Moszkvában
Fotó: GettyImages

Putyinista ifjúságpolitika


A kormány a múlt hónapban elfogadta  a 2030-ig tartó ifjúságpolitikát, amely a fiatalok  

hazafias, rendkívül erkölcsös és felelősségteljes generációjának kialakítását célozza, amely képes biztosítani az ország szuverenitását, versenyképességét és további fejlődését. 

Ennek egyik első eleme már meg is jelent: új tantárggyal,  a „szülőföld biztonságának és védelmének alapelveivel” gazdagodtak idén a tízenévesek, Betekintést nyerhetnek  a fegyverek kezelésébe, katonai alapismereteket sajátíthatnak el, és találkozhatnak olyan katonákkal, akik részt vettek az ukrajnai háborúban.

Nincs új a Nap alatt

Közben 

a történelemkönyveket is újraírják, hogy azt üzenjék: a Putyin által indított háború nemcsak Ukrajna ellen irányul, hanem a dekadens Nyugat ellen is, amely a hagyományos orosz ortodox életmód elpusztítására törekszik.

Emellett felszólították  a tanárokat, hogy a fronton harcoló katonákat hősként tüntessék fel. 
Igyekeznek a nagycsaládos modellt mintának beállítani – ezzel a mélyülő demográfiai szakadékot próbálják legyőzni. 
Az egyetemeken pedig a hallgatóknak kötelező részt venni az orosz államiság alapjairól szóló kurzusokon.

Putyin és a fiatalok - valóban egymás tenyerébe csapnak?
Fotó: AFP

A tét hatalmas

A Kremlnek csaknem 38 millió 14-35 év közötti fiatalt kell meggyőznie, és mint látható, ennek jelentőségével minden valószínűség szerint tisztában is vannak. 

A Putyinisták új generációja lehet  biztosíték a rezsim meghosszabbítására. A cél a teljes engedelmesség

 – mondják az elemzők.

Persze azt is látni kell, hogy a nemzeti büszkeséget, hazafiságot nem csak Putyin igyekszik beleplántálni a felnövő gyerekekbe. Sok amerikai iskolában a hűség fogadalmával indítják a tanítást, a legtöbb európai ország tantervében pedig szerepel állampolgársági ismeret – vagy ehhez hasonló tantárgy. Putyin persze túl tesz ezen. A 71 éves elnök, aki potenciálisan 2036-ig maradhat hatalmon, egy jól működő hatalmi gépezetet épített ki. Eltávolította riválisait, a kritikusokat a Kreml hazaárulóként kezeli, viszont az ukrajnai háborúban egyelőre nem ér el olyan eredményeket, mint várta. Minden gazdasági nehézség ellenére a kormány 511 millió dollárnyi rubelt különített el a fiatalok hazafias nevelésére.

Megvan a minta

Persze nem Putyin – elnök találta fel a „spanyol viaszt”. A

 jól bevált receptek akár ott is heverhettek az elnöki irodában, elég volt elővenni kommunista elődei ifjúságpolitikáját:

nem is csoda, hogy a mostani orosz szervezetek kísértetiesen hasonlítanak az úttörő, és komszomol mozgalmakhoz. Közülük kiemelkedik a Youth Army csoport, ahol 1 millió fiatal tanul menetelni, lőni, és katonai jellegű egyenruhában vesznek részt az állami ünnepségeken.

A Kreml azonban nem csak formális módon szólítja meg a fiatalokat:  

márciusban Oroszország a Fekete-tengeri üdülőhelyen, Szocsiban rendezte meg az Ifjúsági Világfesztivált,

 amelyre több mint 100 országból, köztük Iránból, Mexikóból és Pakisztánból érkeztek vendégek, és z állami tisztviselők által tartott előadások sem maradtak el.  

Az államilag finanszírozott ifjúsági táborok és konferenciák szakmai előrelépést ígérnek a résztvevőknek, és azt az üzenetet is hangsúlyozzák, hogy a jövő sikere  az állam iránti megkérdőjelezhetetlen lojalitáson múlik.

Bizonytalan eredmények

Minden erőfeszítés és komoly források ellenére sem lehet tudni, hogy mennyire lesznek sikeresek az intézkedések. Ha a múlt mintáiból indulunk ki, akkor korántsem biztos, hogy Putyin eléri a célját: a szovjet időkben a Komszomolhoz csatlakozók közül sokan csak azért tették ezt, hogy egyetemi kiváltságokhoz jussanak...  

Alapvetően a modern Oroszország is bünteti  rendszer kritikusait, csakúgy, ahogy azt a Szovjetunió is tette. 

Azt, hogy a régi keleti blokk vége mi lett, pedig jól ismerjük. Párhuzamok tehát bőven vannak, de a helyzet mégsem ugyanolyan. Erre utalnak Alexandra Arkhipova, franciaországi orosz antropológus szavai: Szerinte ugyanis a rendszer „hibrid autoriter”, ugyanis nem személyes őszinte részvételt követel, hanem „csupán” engedelmességet. 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.