BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Amerika aggódik, hogy Oroszország segít atombombához jutni Iránnak

Az Egyesült Államokat és az Egyesült Királyságot aggasztja az iráni–orosz kapcsolat elmélyülése. Joe Biden amerikai elnök kész mindent megtenni azért, hogy Irán ne fejleszthessen ki atomfegyvert.

Oroszország olyan titkos információkat és technológiát oszt meg Iránnal, amelyek közelebb vihetik a perzsa államot atomfegyver készítéséhez. Cserébe Teherán ballisztikus rakétákat ad Moszkvának az ukrajnai háborújához. A kapcsolat egyre jobban aggasztja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság vezetőit – értesült a Bloomberg bennfentesektől.

Fotó: AFP

A Kreml fokozta együttműködését Iránnal az elmúlt hónapokban. Többek között ezt a kapcsolatot is értékelte Joe Biden amerikai elnök és Keir Starmer, amikor a brit miniszterelnök a Fehér Házba látogatott a héten. A vezetők aggasztónak találták a két ellenséges állam katonai kapcsolatának elmélyülését.

Az amerikai kormány Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombaton tájékoztatott arról, hogy

az elnök kész bármit megtenni Irán nukleáris eszkalációjának megakadályozására.

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő G7-ek külügyminiszterei pedig közös nyilatkozatban ítélték el szombaton, hogy Irán ballisztikus rakétákat adott Oroszországnak. Követelték, hogy ennek azonnal vessenek véget. Igaz, Irán korábban tagadta a rakétaszállításokat.

Ballisztikus rakéta atomfegyver-technológiáért cserébe

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Londonba látogatott a héten. A miniszter elmondta, hogy a technológiák kicserélése kétirányú utca, mivel a rakétákért cserébe Oroszország olyan technológiákat ad Iránnak, amire a perzsa állam régóta éhezik, például nukleáris és űrkutatási kérdésekben. Blinken és David Lammy brit külügyminiszter is úgy látja, hogy „Irán nukleáris programja soha nem volt fejlettebb”.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.