BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Karácsony Gergely: az évtized legnagyobb árhullámával állunk szemben

Budapesten is nagy energiákat emészt fel a védekezés. Az árvíz miatt lezárások várhatók.

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú árvízvédekezési készültség lépett életbe a teljes budapesti Duna-szakaszon, a hét második felében pedig érkezik az évtized legnagyobb árhulláma – írta hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. A városvezető kiemelte, hogy a hétvégén a vízügyi szakemberek számtalan, kívülről sokszor nem is látható védelmi intézkedést tettek meg, kifolyókat és zsilipeket zártak le, felkészítették a víztermelő létesítményeket a biztonságos árvízi üzemre, kikötőpontokat építettek ki. A védekezést szolgáló föld alatti felkészülés utolsó lépései ma történnek meg.

Árvíz - Az áradó Duna Budapestnél
eső
Érkezik az árvíz, az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna vízszintje az alsó rakpartot / Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A politikus emlékeztetett, hogy hétfőn este nyolctól zárják le a budai és a pesti alsó rakpartot. Ezért nyomatékosan megkérte az ott parkoló autók tulajdonosait, hogy mindenki álljon el onnan legkésőbb ma délután, mert estétől a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállítja az alsó rakpartról az ott maradt járműveket.

Az előrejelzések szerint kedden délelőtt éri el a Duna vízszintje az alsó rakpartot.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek a katasztrófavédelemmel és a védekezéshez igénybe vett alvállalkozókkal közösen egymillió homokzsák rendelkezésre állásáról gondoskodik, ebből nagyjából 800 ezret a Margit-szigeten kell felhasználni. Hogy a védekezés zavartalan legyen, kedd reggel 8 órától csak a védekezésben részt vevő járművek hajthatnak be a sziget védett övezetébe, illetve (egyelőre csak a sziget déli részén) a gyalogosforgalmat is korlátozni fogják.

A Nánási–Királyok útjára hétfőtől szállítják az agyagot a háttöltés kiépítéséhez, ezért a járművek forgalmát itt is korlátozni kell. A következő napokban egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles háttöltés épül ki azért, hogy megtámassza a védvonalat. A közösségi közlekedést illetően már kedden korlátozni kell a rakparti villamosok forgalmát, ennek pontos időpontját a közlekedési és vízügyi szakemberek közösen határozzák meg. A menetrendi változásokról a BKK Infó ad aktuális tájékoztatást. Nyolcméteres vízszint esetén Batthyány téren is fokozott védekezési intézkedésekre van szükség, de ezt a mértéket előreláthatólag csak csütörtökön éri el a Duna.

A főpolgármester emlékeztetett, hogy több árvízvédelmi szakaszon a 2013-as nagy árvíz után kiépített, új védelmi létesítmények most először vizsgáznak élesben, a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy üzemszerű legyen a működésük.

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk Budapestre!

– zárta bejegyzését Karácsony Gergely.

Árvíz: Közzétették az önállóan védekező települések listáját – itt segíthetnek a civilek

Az OVF javasolja azt is, hogy a segíteni akarók keressék fel annak a településnek a honlapját vagy közösségimédia-oldalait, ahol segíteni szeretnének.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.