BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország nem hagyja magára az árvízzel küzdő EU-s tagállamokat

Magyarország az EU soros elnökeként nem hagyja egyedül a környező országokat a jelenleg dúló szélsőséges időjárási helyzetben, ezért aktiválták az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust, hogy az érintett tagállamok könnyebben koordinálni tudják védekezési feladatokat.

Magyarország az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként ma aktiválta az uniós integrált válságelhárítási mechanizmust a Közép-Európában tapasztalható árvízhelyzet miatt – jelentette be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter. Az áradásokkal sújtott tagállamok száma tovább nőtt: Németország és Szlovénia is bejelentette érintettségét.

POY_5806
Magyarország nem hagyja magára az árvízzel küzdő EU-s tagállamokat / Fotó: Polyak Attila

Ez lehetővé teszi, hogy a Közép-Európában a jelenlegi időjárási és árvízhelyzettel különösen érintett tagállamok koordinálni tudják a védekezési feladatokat és meghatározzák, hogy az EU hogyan tudja segíteni őket ezeknek a feladatoknak az ellátásában. Európában jelenleg több országnak is évek óta nem tapasztalt árvízproblémával kell megbirkóznia, így

  • Ausztriának,
  • Lengyelországnak,
  • Csehországnak, 
  • Szlovákiának, 
  • Magyarországnak,
  • és Romániának is,

és közülük többen már rendkívüli állapotot hirdettek. A Koordinációs Központ már holnap reggel ülésezni is fog, munkájuk pedig lehetővé teszik a szakértők számára az árvízhelyzet nyomon követését és a támogatások meghatározását. Bóka János elmondta: ha kell, akkor az uniós polgári válságkezelési mechanizmust is aktiválni fogják.

Magyarországon a vízügy igényei szerint ezer katona azonnal bevethető az árvízi védekezésben, 24 órán belül pedig 4000 mozgósítható. A Magyar Honvédség készen áll, és segít a vízügynek, hogy megóvják az emberek életét, az otthonokat. 2013 óta nem volt ennyire kritikus az árvízhelyzet hazánkban. Akkor 891 centiméteren tetőzött a Duna Budapesten. Az előrejelzések szerint ugyan a fővárosban ettől elmarad majd a vízszint, ez azonban nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. 

Így tombolt az árvíz a szomszédos országban

A heves esőzések hatására az elmúlt napokban szerte Közép-Európában kiléptek a medrükből a folyók és a patakok, óriási pusztítást hozva magukkal. A felénk vonuló árhullámra hazánkban is gőzerővel készülnek a vízügyi szakemberek, miközben a kormány több ezer katonát parancsolt a gátakra, hogy segítsék a védekezést.

Lengyelországban egész városokat öntött el az árvíz, 

a helyzet rendkívül súlyos, több ezer embert kellett evakuálni és halálos áldozatai is vannak az áradásoknak. Ekkora áradásra még Ausztria sem volt felkészülve, megdöbbentő látvány, ahogy a víz egész városokat mos el. Az országban különösen sok eső esett, a Lajtán sosem látott szintig emelkedhet a víz, de a Duna is kiléphet a medréből.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.