BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
finn oktatás számítógép

Kitiltják a számítógépeket a finn iskolákból

A világon az első között voltak, akik laptopokkal látták el a diákjaikat. A finn iskolákban azonban rájöttek, hogy a tanulásban mégsem segít, ha a gyerekek állandóan a képernyőt bámulják.

Számítógépekkel próbálták elérni, hogy a gyerekeknek ne kelljen tankönyvekkel teletömött táskákkal iskolába járniuk, azonban a finn iskolák most azzal szembesülnek, hogy nem segít a tanulásban, ha a diákok folyton a képernyőt bámulják. Emiatt egyre több intézmény dönt úgy, hogy kitiltják a laptopokat a tanórákról.

finn oktatás számítógép
Elsőként vezették be, most a finnek kitiltanák a számítógépeket a tanórákról / Fotó: ANP via AFP

A finn közoktatási rendszer az elmúlt évtizedekben elért jó eredményeivel és a forradalmi tanítási technikák bevezetésével lett világhírű. Ezek egyike az államilag támogatott „digitalizált tanóra” volt, a diákok jelentős része ingyenesen kapott laptopot, hogy azokat használják a hagyományos – és nehéz – könyvek helyett.

Azonban Finnországban most mégis egyre több intézmény dönt úgy, hogy visszatér a könyvekhez, és betiltják a számítógépek használatát a tanórákon.

Az okostelefonok, valamint az internetfüggőség elterjedése miatt ugyanis a tanárok és a szülők is amiatt aggódnak, hogy a gyerekek túl sok időt töltenek a képernyők előtt, ez pedig katasztrofális hatással van a tanulásra.

A döntést motiváló félelmek nem alaptalanok: bár sok szempontból még mindig világelsők, a gyerekek tanulási eredményei az elmúlt években Finnország-szerte egyre rosszabbak, az iskolai felmérések pedig szinte mint azt mutatják, hogy ezt a számítógépek okozta folyamatos figyelemelterelés okozza.

A digitális eszközök használatával járó állandó figyelemelterelés sok gyereket nyugtalanná és túl szeszélyessé tesz ahhoz, hogy koncentrálni tudjon. S bár a feladataikat gyorsabban tudják elvégezni, ez elsősorban amiatt van, hogy minél gyorsabban vissza tudjanak térni a játékokhoz vagy a közösségi médiához.

A finn kormány is léphet az ügyben

A koronavírus-járvány vége óta egyre népszerűbb „könyvbarát” mozgalom és az annak sikerét aláhúzó felmérések nyomán most a kormány is azt tervezi, hogy visszavonja a „digitalizált tanóra” program legtöbb pontját: egyebek között kivezetnék a számítógépeket a tantermekből, és betiltanák a tanóra alatti telefonhasználatot, amivel jelentősen visszaszorítanák a gyerekek képernyő előtt töltött idejét.

A számítógépek hasznos eszközök a tanuláshoz, ám a gyerekekből természetes módon hiányzik az önkontroll, ami miatt sokkal könnyebben vesznek el az online világban. Sajnos azt látjuk, hogy a hagyományos módszerek egyelőre jobbak, mint a digitalizálás 

– mondta Maija Kaunonen finn gyermekpszichológus a Reutersnek. A könyvekhez visszatérő diákok szerinte máris jobban tudnak koncentrálni, mint laptopot használó társaik.

Ezt Minna Peltopuro klinikai neuropszichológus is megerősítette, és kiemelte, hogy a képernyőhasználatot nemcsak az iskolákban, hanem otthon is a minimumra kellene csökkenteni – a finn tinédzserek átlagosan napi hat órát bámulják a gépüket vagy a telefonjukat –, mivel a túlzott digitális használat fizikai és mentális kockázatokkal jár, például szemproblémákkal és növekvő szorongással.

Digitális eszközök az oktatásban: áldás vagy átok?

A számítógépek negatív hatással vannak a gyerekek fejlődésére – állítja negyven kutató, akik a német iskolák digitalizálásának leállítását kérik. A digitális eszközök szabályozása egyelőre kidolgozatlan.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.