BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bukaresti bázist adott át Nagy Márton

A nemzetgazdasági miniszter román kollégájával találkozott Bukarestben, és az Aeroplex új bázisának megnyitása alkalmából mondott beszédet.

Bukaresten tárgyalt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Stefan-Radu Opreával Románia gazdasági, vállalkozásügyi és turisztikai miniszterével a két ország vállalkozás- és iparfejlesztés, illetve a digitalizáció előmozdítására tett lépéseiről, de szóba került a magyar–román gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatok helyzete és a Liberty Steelhez köthető aktuális események is – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményéből.

NAGY Márton
Budapest, 2024. július 9.Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér jövőbeli célkitűzéseiről és üzleti terveiről tartott sajtótájékoztatón a repülőtér 2A terminálján 2024. július 9-én.MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Fontos gazdasági partnerünk Románia

Tavaly Románia volt hazánk hetedik legfontosabb kereskedelmi partnere, a külkereskedelem 4 százalékát adta. A magyar export 5 százaléka irányult Romániába, ami a harmadik helyet jelenteni, míg az importban 3 százalékos arányt képvisel Románia, ami a 12. helyre elég. Mindemellett Románia volt tavaly a magyar tőke negyedik legfontosabb célországa, 2,8 milliárd eurónyi magyar tőke áramlott oda, ami 6,5 százalékos aránynak felel meg.

Romániából 2023-ban 546 ezer vendég érkezett hazánkba, 1,17 millió vendégéjszakát töltöttek itt, és idén szeptemberig már sikerült ismét megközelíteni ezeket a számokat, hiszen addig 470 ezer vendég érkezett, és 956 ezer vendégéjszakát töltöttek itt. Az adatok alapján a miniszterek egyetértettek abban, hogy Magyarország és Románia gazdasági, kereskedelmi és turisztikai kapcsolatai egyaránt erősek, valamint kilátásba helyezték a kapcsolatok további elmélyítését.

Az Aeroplex új bukaresti bázisa segíti a két ország közötti kapcsolatokat is

Nagy Márton romániai útján az Aeroplex Közép-európai Légijármű Műszaki Központ Kft. új bukaresti bázisának nyitóünnepségén beszédet is mondott, melyben kiemelte, hogy a légi közlekedésnek folyamatosan növekvő szerepe van az országok gazdasági konnektivitásának erősítésében és versenyképességük növelésében. Ezért is vásárolta vissza a magyar kormány a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy nincs versenyképes légi közlekedési ágazat magas minőségű légijármű-karbantartási, -javítási és -nagyjavítási (MRO) szolgáltatás nélkül. Ráadásul a jelenlegi trendek szerint ezres nagyságrendben növekszik a forgalomban lévő légi járművek száma is, ami az MRO-piac globális növekedését is magával hozza. Becslések szerint ez világszinten 6-7 ezer további műszaki és mérnöki támogatást nyújtó szakember munkáját teszi szükségessé 

a következő években, ami az Aeroplex számára új piacokat és kimagasló növekedési lehetőséget jelent.

Idén tavasszal közölte az Aeroplex, hogy együttműködési megállapodást kötött a román Romaeróval, melynek értelmében használhatja a román cégnek a bukaresti Baneasa repülőtéren található infrastruktúráját, létesítményeit, eszközparkját és szakembergárdáját bevonva hajt végre karbantartásokat megrendelőinek. Nagy Márton szerint az Aeroplex bukaresti bázisának megnyitása mérföldkő a kelet-közép-európai légi közlekedés történetében és meghatározó esemény Magyarország és Románia kétoldalú gazdasági kapcsolatának vonatkozásában, de illeszkedik a cég növekedési stratégiájába is. A romániai megjelenés révén ugyanis a szakképzett munkaerő kapacitásának növelésére, új piaci pozíciók szerzésére egyaránt lehetősége lesz az Aeroplexnek, mivel 

a román piac kiemelkedő jelentőségű. 

Romániában ugyanis 17 nemzetközi repülőtér működik, 11 légitársaság rendelkezik székhellyel, ami jelentős bővülési lehetőségeket teremt. Az Aeroplex regionális terjeszkedési stratégiájának részeként további logisztikai központok jöhetnek létre az ország több pontján, így Marosvásárhelyen és Kolozsváron is.

A bukaresti bázis működése hozzájárul a magyar export növekedéséhez, ezáltal pedig hazánk külkereskedelmi egyenlegének további javulásához. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.