BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Man,,Phone,And,Reading,A,Newspaper,At,Cafe,,Texting,And

Felmérés: jóval stabilabbnak érezzük állásunkat

Az elmúlt egy évben érzékelhetően emelkedett a magyar munkavállalók optimista beállítódása az aktuális munkahelyük fennmaradásával kapcsolatban, derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb közös kutatásából.

Megváltoztak a megtakarítási szokások is: érdemben nőtt azon válaszadók köre, akik akár félévre elegendő anyagi megtakarítással is rendelkeznek, miközben ötödére csökkent azok aránya, akiknél ez az időszak legfeljebb egy hónap – derül ki a BNP Cardiff kutatásából.

Kifejezetten pozitív irányú változást tapasztalunk a munkavállalók attitűdjében, mivel optimistábbak a munkahelyük biztonságával kapcsolatban és úgy vélik, hogy probléma esetén is viszonylag hamar megbirkóznának a kihívásokkal 

– mondta el Kiss Márk István. A BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója hozzátette:  az csak hosszabb távon derülhet ki, hogy a mostani kedvezőbb értékek egyben trendfordulót is jelentenek-e.

Man,,Phone,And,Reading,A,Newspaper,At,Cafe,,Texting,And
Egyre optimistábbak a munkavállalók
Fotó: Shutterstock


Van munka, lesz munka!

A kutatás szerint az interjúalanyok közel kétharmada egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy egy éven belül esetleg elveszítheti az állását, ami az előző év hasonló időszakához képest ugyan változatlan arányt mutat, ugyanakkor a tavalyi 14-ről mostanra 17 százalékra ugrott azok aránya, akik emiatt már csak kis mértékben aggódnak.

Mindenképpen pozitív fejlemény, hogy

a tavalyi évben mért 24 százalékhoz képest mostanra már csak a megkérdezettek 21 százaléka jelezte azt, hogy a háztartása kevesebb mint egy hónapot tudna csak átvészelni a fő kereső állásvesztése esetén,

míg ezzel párhuzamosan 16-ról 19 százalékra ugrott azok aránya is, akik viszont akár 4-6 hónapra elegendő megtakarítással is rendelkeznek.  

Az interjúalanyok háromnegyede gondolja, hogy a cég, ahol dolgozik – függetlenül a saját pozíciójától – még több mint 5 évig biztosan megmarad, ami egy év alatt 7 százalékpontos ugrást jelent, ezzel párhuzamosan 10-ről 6 százalékpontra esett azok aránya, akik mindössze 2-3 évet jelöltek meg.

A felmérés szerint a megelőző év azonos időszakához képest 5 ponttal emelkedett az a mutató, amely a munkavállalók azzal kapcsolatos attitűdjeit méri, hogy a jelenlegi pozíciójukat mennyire érzik biztosnak az adott cégen belül: az így elért 78 pont az elmúlt 2 és fél év legmagasabb értéke.
Az előző év azonos időszakához képest változatlanul 62 pontot ért el az a mutató, amely azt vizsgálja, hogy a munkavállalók mennyire bíznak abban, hogy egy esetleges állásvesztés vagy felmondás esetén milyen könnyen találnának a képzettségüknek megfelelő új állást. A részeredmények szintjén csak minimálisan tapasztalható változás: a tavalyi 21-ről 17 százalékra esett azok aránya, akik szerint nehezen, vagy nagyon nehezen találna magának új munkahelyet, ezzel párhuzamosan 24-ről 33 százalékra emelkedett azoké, akik úgy vélik, hogy nem könnyen, de nem is nehezen szereznének új állást.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.