BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az orosz-ukrán háború 973. napja – újabb pofon Zelenszkijnek: rokkantsági igazolásokba bukott bele a főügyésze

Andrij Kosztyin ukrán főügyész azután távozik, hogy idén az Orvosi és Szociális Szakértői Központok 64 tisztségviselőjét gyanúsították meg hamis rokkantsági igazolások kiadásával összefüggő bűncselekmény elkövetésével, további kilenc embert pedig már el is ítéltek.

Bejelentette lemondását Andrij Kosztyin ukrán főügyész kedden, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) ülése után, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök az állami tisztségviselőknek kiadott, a hadkötelezettség megkerülésére alkalmas hamis rokkantsági igazolások miatt hívott össze.

rokkantsági igazolások, főügyész, lemond, Andrij Kosztyin
Andrij Kosztyin hálás, de a hamis rokkantsági igazolások miatt távozik az ukrán főügyészi posztról / Fotó: NurPhoto via AFP

A Kárpáti Igaz Szó, a Kiszó tudósítása szerint döntését Kosztyin a következőképpen indokolta meg: „Teljes mértékben helyesnek tartom Volodimir Zelenszkij ukrán elnök álláspontját, miszerint nemcsak a rokkantság megállapításáról, az ennek megfelelő nyugdíj meghatározásáról és egyéb kedvezményekről szóló jogsértő határozatokat kell eltörölni, valamint egyértelmű jogszabályi, szervezeti változtatásokat végrehajtani, hanem vállalni kell érte a személyes felelősséget, beleértve a politikait is. Hálás vagyok Ukrajna elnökének és az ukrán parlamentnek a bizalmukért, de ebben a helyzetben azt tartom helyesnek, ha lemondok a főügyészi posztról.” 

Cikkében a Kiszó kitér arra is, hogy Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnöke az RNBO ülése után nyilvánosságra hozta, hogy adataik szerint 

idén az Orvosi és Szociális Szakértői Központok 64 tisztségviselőjét gyanúsították meg hamis rokkantsági igazolások kiadásával összefüggő bűncselekmény elkövetésével, további kilenc embert pedig már el is ítéltek.

Az SZBU hivatalos honlapján megjelent közlemény szerint emellett az ukrán szakszolgálat kezdeményezésére 4106 fogyatékosságra vonatkozó igazolást töröltek, mivel hamis dokumentumok alapján lettek kiállítva.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.