BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már közel ötszáz halálos áldozatot követeltek az izraeli légicsapások Libanonban

A Hezbollah szélsőséges szervezet elleni intenzív izraeli légicsapásokban 492 ember halt meg hétfőn Libanonban, köztük 35 gyermek – közölték az ország hatóságai.

Libanon a gázai háború mellékágában a közel egy éve tartó tűzpárbajok leghalálosabb napját élte át hétfőn: az országot ért izraeli légicsapások immáron közel ötszáz halálos áldozatot követeltek.

Tovább nőtt a Libanon elleni izraeli légicsapások halálos áldozatainak száma / Fotó: AFP

António Guterres ENSZ-főtitkár „nagyon komolyan aggódik” a civil áldozatok száma miatt az izraeli hadsereg által megtámadott Dél- és Kelet-Libanonban – közölte szóvivője hétfőn, egy olyan időszakban, amikor a nemzetközi közösség attól tart, hogy Izrael és az Irán által támogatott, nagy hatalmú libanoni Hezbollah közötti eszkaláció irányíthatatlanná teheti a régiót. New Yorkban, ahol az ENSZ Közgyűlését tartják, Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Párizs „a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kéri Libanon ügyében”. 

Ezt megelőzően Egyiptom az ENSZ Biztonsági Tanácsának beavatkozását kérte, hogy vessen véget „a veszélyes izraeli eszkalációnak”, és Jordániához hasonlóan figyelmeztetett egy „globális regionális háború” veszélyére. Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell azt mondta: „A totális háború küszöbén állunk.” 

Az emberi áldozatok száma óráról órára tovább emelkedett. „A légicsapások 492 ember, köztük 35 gyermek és 58 nő halálát okozták, és 1645 embert sebesítettek meg” – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium vészhelyzeti műveleti központja hétfő este kiadott összesítésében. 

Az izraeli hadsereg a nap folyamán megölt Hezbollah-tagok „nagy számáról” számolt be. Az „Északi nyilak” hadművelet összesen „mintegy 1600 terrorista célpontot” támadott meg Dél-Libanonban és a Bekaa-völgyben a nap folyamán – részletezte a hadsereg az éjszaka folyamán, hangsúlyozva, hogy „az elmúlt órákban” „több száz további Hezbollah-célpontot” ért találat. 

Irak közölte, hogy az ENSZ Közgyűlésének alkalmával „sürgős találkozót” szeretne az arab országok között, hogy „megállítsák” Izraelt, amelyet Törökország azzal vádolt, hogy „az egész régiót káoszba akarja taszítani”. Az iráni elnök, Maszúd Peszeskján szintén azzal vádolta meg Izraelt, hogy „ki akarja szélesíteni” a konfliktust.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.