BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek a hírnek az Erdélybe utazók örülni fognak: teljessé válhat az autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely között

A két város közötti összeköttetés 2023-ra épülhet ki.

Felcsillant a remény, hogy Kolozsvártól Marosvásárhelyig teljessé válik az autópálya, miután a romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) az A3-as észak-erdélyi autópálya Maroskece és Aranyosgyéres közötti szakaszának a befejezésére kiírt közbeszerzése eredményes volt, írja a magyarepitok.hu. A hírt Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter jelentette be a közösségi oldalán.

A román–spanyol konzorcium áfa nélkül 363,79 millió lejes (26,56 milliárd forint) ajánlattal nyerte el a 15,7 kilométeres pályaszakasz befejezésének uniós finanszírozású feladatát. A cégcsoport vállalta, hogy három hónap alatt elvégzi a tervezést, és 18 hónap alatt az építést.

Tizenöt kilométer még hiányzik

Az útszakasz jelentőségét az adja, hogy a Kolozsvár közelében fekvő Magyarnádastól Aranyosgyéresig 62 kilométeren már elkészült az autópálya (Kolozsvárt elkerülve), akárcsak a Maroskece és Marosvásárhely közötti 40,8 kilométeres autópálya-szakasz. Utóbbihoz kapcsolódva a Nyárádtő és Marosvásárhely közötti 4,5 kilométert a Strabag adta át tavaly decemberben. Mindezeknek köszönhetően a két jelentős erdélyi település között már csak az Aranyosgyéres–Maroskece szakasz hiányzik.

Fotó: Shutterstock

Ha nem lesznek óvások, és hamar alá lehet írni a szerződést, 2023-ban már végig autópályán közlekedhetünk a Kolozsvár és Marosvásárhely közötti mintegy száz kilométeres távon közölte a miniszter.

Nem először vonulnak fel a munkagépek

CNAIR 2015 februárjában kötött szerződést egy román útépítővel a pályaszakasz megépítésére, de csak 2016 májusában adta át a munkaterepet az építőnek, amely ellen később csődeljárás indult. Az útépítő tavaly márciusig amikor szerződést bontottak vele a munka kevesebb mint 40 százalékát végezte el.   

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.